Probabil v-ați întrebat cum de vârstnicii, care stau în cămine, se îmbolnăvesc de coronavirus, în contextul în care nu se plimbă prin oraș, iar petrecăreții din Vama Veche nu au nimic. Mă rog, aparent nimic...
Este pur și simplu o chestiune de percepție... să-i spunem... numerică. Adică e suficient ca o persoană din rândul angajaților unui cămin de vârstnici să nu se spele pe mâini, să nu poarte mască și astfel să îmbolnăvească zeci de oameni cu care intră acolo în contact. Îngrijitorii se duc acasă, iau coronavirus și pot fi purtători asimptomatici și așa ajung să îmbolnăvească vârstnicii, creând un focat. De exemplu, în Germania, îngrijitorii stau opt ore pe zi cu masca, lucru care nu prea se întâmplă la noi.
Specialiștii au avertizat că vârstnicii care trăiesc în azile sunt cei mai vulnerabili la infecții virale, inclusiv la Covid-19. În general, persoanele care locuiesc în aceste cămine au peste 65 de ani și prezintă comorbidități precum boli de inimă sau diabet, la risc și ele în cazul infecției cu noul coronavirus.
În schimb, un petrecăreț, de exemplu, care a mers în Vama Veche și a dansant până dimineață bot în bot cu sute de tineri, va merge acasă și va îmbolnăvi persoana cu care locuiește. Impactul este mult mai mic și nu sare în ochi dat fiind faptul că nu stă sub același acoperiș cu 50 persoane. Plus că... petrecărețul nu va spune de unde crede că a luat coronavirusul. Nu va zice că a mers în Vama Veche să bea până dimineața, să se distreze fără să respecte nicio regulă privind minimizarea riscului infectării cu Covid-19. Va spune că, probabil, a luat virusul din supermarket sau autobuz.
Diferența dintre căminele de vârstnici și căminul omului de rând este cuvântul focar. În primul caz este suficient ca un angajat infectat să îmbolnăvească alte zeci, în celălalt caz, un om infectat va îmbolnăvi doar persoana cu care locuiește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu