Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Maramureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au efectuat, marţi, percheziţii la membrii unei grupări infracţionale bănuite că a pus în circulaţie valută contrafăcută.
Potrivit unor comunicate ale DIICOT şi IGPR, cinci percheziţii domiciliare au fost efectuate în judeţele Maramureş şi Cluj la persoane bănuite de fals de monedă.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada octombrie - noiembrie 2017, cu activităţi ilicite identificate inclusiv în cursul lunii martie 2017, membrii grupului infracţional s-au implicat în mod repetat în comiterea unor acte infracţionale vizând procurarea, deţinerea şi punerea în circulaţie de valută contrafăcută (bancnote USD în cupiură de 100 unităţi), atât pe raza judeţului Maramureş (în mai multe localităţi), dar şi pe raza judeţelor Satu Mare şi Cluj", arată procurorii.
Anchetatorii spun că membrii grupului ar fi procurat valută falsă din străinătate şi, folosind metoda schimbului de valută la case de schimb valutar sau la negru, ar fi plasat 12.300 de dolari în bancnote de 100 de dolari.
Conform acestora, grupul infracţional a reuşit să plaseze dolari contrafăcuţi la case de schimb valutar şi persoane fizice identificate pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Cluj, ei fiind bănuiţi şi că au realizat plasări şi în localităţi din Ungaria relativ apropiate de frontiera cu România.
"În acest sens, în cursul lunii noiembrie 2016, membrii grupului infracţional au efectuat astfel de plasări, cu acea ocazie fiind reţinută de către autorităţile române de frontieră suma de 8.400 USD cu privire la care s-a confirmat contrafacerea. S-a reţinut că membrii grupului infracţional au plasat până la această dată suma de peste 12.000 USD în bancnote contrafăcute, producând un prejudiciu cumulat în valoare de peste 14.000 lei. În cursul urmăririi penale s-a ridicat un număr total de 64 de bancnote contrafăcute din setul pus în circulaţie de gruparea infracţională", mai spun anchetatorii.
Cinci mandate de aducere vor fi puse în aplicare în urma percheziţiilor, persoanele vizate urmând să fie prezentate procurorului DIICOT - Biroul Teritorial Maramureş în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale care se impun.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj şi Maramureş şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci