Percheziții DIICOT. Antrenorul unui lot național, acuzat că a păcălit trei sportive pe care le-ar fi obligat să se prostitueze în Germania, Monaco și Letonia

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Procurorii DIICOT au efectuat 2 percheziții domiciliare pe raza municipiului Constanța.

Procurorii DIICOT au efectuat astăzi două percheziții pe raza municipiului Constanța la persoane bănuite că au obligat mai multe sportive să se prostitueze. Principalul suspect este un antrenor al unui lot național feminin de sporturi de iarnă. Acesta le-ar fi păcălit pe femei vor obține performanțe sportive interne și internaționale și le exploata sexual.

Individul le-ar fi dus pe sportive să întrețină relații sexuale cu bărbați în mai multe locații din municipiul Constanța precum și pe teritoriul Germaniei, Principatului Monaco și Letoniei.

"În cursul zilei de astăzi, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de combatere a traficului de persoane au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare pe raza municipiului Constanța, într-o cauză în care se efectuează cercetări față de doi suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane în formă continuată, complicitate la trafic de persoane în formă continuată și influențarea declarațiilor.

Ce le promitea antrenorul sportivelor

În fapt s-a reținut că în perioada 2013 - 2019, suspectul, în calitate de antrenor al unui lot național feminin de sporturi de iarnă, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la diferite intervale de timp, a recrutat trei persoane vătămate, prin abuz de autoritate și inducere în eroare, cu privire la obținerea unor performanțe sportive interne și internaționale, în scopul exploatării sexuale, prin obligarea la practicarea prostituției.

Ulterior, suspectul le-a adăpostit pe victime în incinta sediului social aparținând unui centru sportiv situat în Municipiul Constanţa, și le-a transportat în țară și în străinătate, respectiv în mai multe locații din municipiul Constanța precum și pe teritoriul Germaniei, Principatului Monaco și Letoniei.

Astfel, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, de atașamentul emoțional și ulterior de starea de sănătate psihică precară, suspectul le-a constrâns fizic și moral să întrețină acte sexuale cu persoane de sex masculin, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale, sub forma unor sponsorizări oferite lotului național feminin de sporturi de iarnă.

Antrenorul ar fi încercat să convingă una dintre victime să-și retragă declarația

De asemenea, la data de 04.05.2023, în scopul determinării uneia dintre persoanele vătămate să își retragă ori să își schimbe declarațiile pe care le-a dat în prezenta cauză, suspectul a abordat victima prin intermediul unei aplicații mobile și i-a transmis un document care conținea un text redactat, pe care urma să îl autentifice în fața unui notar public, pentru a contrazice cele declarate de către victimă.

Ulterior, la data de 08.05.2023 suspectul a însoțit-o pe victimă la un birou notarial de pe raza municipiului Constanța, în vederea autentificării înscrisului sus-menționat, document care, ulterior, a și fost depus la dosarul cauzei de către persoana vătămată, prin intermediul serviciilor poștale.

Din materialul probator administrat în cauză rezultă faptul că suspectul a avut ca scop consolidarea relațiilor de prietenie cu persoane influente, cu resurse financiare considerabile, acesta inițiind contacte cu oameni de afaceri și persoane publice cu influență, cunoscute în România și în municipiul Constanța.

Astfel, suspectul a identificat, într-o manieră calificată, vulnerabilitatea fiecărei sportive, adaptându-și metodele de manipulare la nevoile fiecăreia, pentru a le exploata sexual cu scopul de a-și satisface dorințele sexuale sau ale oamenilor de afaceri din anturajul său și pentru a câștiga o formă de respect sau de apreciere din partea acestora. 

În fapt, sumele de bani provenite din decontările frauduloase reprezentau o recompensă pentru serviciile sexuale oferite acestuia și persoanelor din anturajul său și o modalitate de a le menține în starea de dependență emoțională, în scopul exploatării sexuale.  

Cel de-al doilea suspect este libanez

Totodată, în cauză se efectuează cercetări și față de un alt suspect, cetățean roman de naționalitate libaneză, care, în perioada 2013-2019, i-a acordat ajutor autorului faptelor, prin punerea la dispoziție, cu titlu gratuit, a unor spații de cazare pe care le deținea, sportivelor lotului național, impunând ulterior cheltuieli fictive de cazare și masa, a efectuat plăți reprezentând sponsorizări, fiind principalul beneficiar al serviciilor sexuale la prestarea cărora au fost obligate victimele.

Precizăm faptul că, prezenta cauză, a fost înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală la data de 05.10.2023, în urma declinării competenței de soluționare dispuse de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București, prin ordonanța din data de 04.10.2023.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse în, vederea audierii, un număr de două persoane.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție", transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel