Percheziții la mai multe birouri, fiind vizată o operațiune de desființare a ”instituțiilor paralele”

FOTO: Freepik @DC Studio
FOTO: Freepik @DC Studio

Cinci birouri municipale au fost percheziționate într-o operațiune de desființare a ”instituțiilor paralele ilegale” din Kosovo.

Autoritățile din Kosovo au efectuat percheziții, vineri, la cinci birouri municipale legate de guvernul de la Belgrad în zone etnice sârbe din apropierea frontierei de nord cu Serbia, relatează AFP, scrie Agerpres.

Această operațiune este cea mai recentă dintr-o serie de operațiuni vizând desființarea sistemului paralel de servicii sociale și birouri politice susținute de guvernul sârb în interiorul Kosovo.

”Instituțiile paralele ilegale ale autonomiei locale, care funcționau sub directivele Serbiei, încălcând constituția și legile Republicii Kosovo, au fost închise”, a declarat Elbert Krasniqi, ministrul kosovar al administrației locale într-un comunicat.

”Nu există loc pentru operațiuni ilegale și servicii paralele niciunde în republica noastră”, a subliniat el.

Citește și: UE menține presiunea asupra Kosovo pentru negocierile cu Serbia, refuzând să ridice sancțiunile

Birourile eliberau documente false

Poliția din Kosovo a confirmat, de asemenea, perchezițiile, afirmând că birourile eliberau documente false.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo durează de luni de zile, ca urmare a introducerii la începutul acestui an a unei reguli care face euro singurul mijloc de plată legal în Kosovo, interzicând efectiv folosirea dinarului sârbesc.

La începutul lunii august, autoritățile kosovare au percheziționat oficiile poștale sârbe din comunitățile etnice sârbe din nordul țării.

Oficiile poștale sârbe din Kosovo sunt folosite de multă vreme pentru a primi fonduri, în special pensii, și pentru a transfera bani către instituții financiare din Serbia.

De altfel, aceste măsuri au înfuriat Belgradul, care continuă să finanțeze sistemele de sănătate, educație și securitate socială ale minorității etnice sârbe din Kosovo, iar ”puseu” de tensiune vine după ce negocierile dintre Kosovo și Serbia, susținute de Uniunea Europeană și Statele Unite, nu au avut succes anul trecut.

De la independența Kosovo în 2008, pe care Serbia nu a recunoscut-o niciodată, spre deosebire de multe țări occidentale, toate încercările de detensionare și dialog au eșuat.

În 1999, Statele Unite au condus o campanie aeriană a NATO pentru a pune capăt războiului dintre forțele sârbe și insurgenții albanezi din Kosovo care a făcut 13.000 de morți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel