Romanul ”Perechea dragoste, perechea moarte”, inspirat de incendiul de la Colectiv, a fost declarat romanul anului de către Uniunea Scriitorilor din România (USR).
În perioada 5-6 octombrie 2018 s-a desfășurat la Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, cea de-a XI-a ediție a Colocviilor Romanului Românesc Contemporan sub titulatura: „Centenarul romanului românesc – cele mai bune romane românești apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Național Român". Colocviile Romanului Românesc Contemporan sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga" Alba. În acest an proiectul s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale.
„Anul Centenarului e departe de a sta sub semnul Unirii. Și n-aș vrea să rămânem cu ideea că Centenarul trece sub semnul dezunirii (...) în general. Scriitorul are și el nevoie de un răgaz. Nu poate să scrie imediat, decât dacă face literatură de comandă. (...) Dar literatura n-a așteptat mult ca să producă primele opere legate cu adevărat de prima societate românească, de noua lume care se năștea atunci. Și nu numai că apărea primul mare roman care apărea atunci, care prin tradiție îl numim modern, Ion, a lui Liviu Rebreanu, în 1920, dar apăreau în interval de 4-5 ani câteva romane atât de diferite între ele, încât toată plaja romanului ca specie majoritară a genului epoic să fie ocupată de la un cap la altul. (...) Nu întâmplător Centenarul Marii Uniri înseamnă ceva și în literatură și în roman. Nu e formulă pe care o folosim numai acuma. Haideți să vorbim totuși despre romanele din Anul Centenarului", a spus criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, citat de ziarul Unirea.
Prima zi a colocviilor au conferențiat scriitorii Adrian Alui Gheorghe, Horia Gârbea, Sorin Lavric, Răzvan Voncu, Gabriel Chifu și Flaviu George Predescu. Cea de-a doua zi a colocviului Vasile Spiridon, Irina Petraș, Cornel Ungureanu, Gheorghe Schwartz, Ioan Lascu, Adriana Lesenciuc, Daniel Cristea-Enache, Mihai Zamfir, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu, Dan Stanca și Cornel Nistea. Juriul, condus de Nicolae Manolescu, din care au mai făcut parte criticii literari: Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Sorin Lavric și Mihai Zamfir, a acordat Premiul Romanul anului 2017/2018 ex aequo scriitorilor: Dan Stanca, Adrian Lesenciuc și Flaviu George Predescu, iar Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca a primit premiul pentru Editura Anului.
De menționat că romanul lui Flaviu George Predescu – „Perechea dragoste, perechea moarte" apărut la editura Rao în anul 2018, este dedicat victimelor incendiului de la Colectiv.
Cartea surprinde ficțional povestea de dragoste a doi tineri, Laurențiu și Roberta, care ajung să fie separați de un incendiu petrecut într-un club din București. După cum a mărturisit și autorul, scrierea romanului a fost inspirată de către o poveste petrecută în realitate, când, la Clubul Colectiv, o tânără, Valentina, și-a pierdut viața, iar după aproape doi ani, Răzvan, iubitul ei, s-a sinucis răpus de o depresie.
„Mulțumesc juriului condus de Nicolae Manolescu. Este o mare onoare să primesc acest premiu din partea Uniunii Scriitorilor din România. Ne apropiem de 30 octombrie 2018, atunci se vor împlini 3 ani de la dramaticul incendiu de la #colectiv. După romanul Perechea dragoste, perechea moarte, dedic și acest premiu victimelor, familiilor și prietenilor oamenilor pe care i-am pierdut sau care au suferit de atunci și până astăzi. Am muncit mult și cu tristețe la această carte. Nu de puține ori am plâns, apoi am râs (mai ales când am ironizat sistemul politic) și iar am plâns." a scris Flaviu Predescu pe pagina s-a de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News