China a realizat sâmbătă prima ei aselenizare "lentă", în cadrul ambiţiosului ei program spaţial Chang'e, devenind astfel a treia națiune care realizează acest lucru, după Statele Unite și URSS. Sonda spaţială Chang'e-3 a atins solul lunar, într-o zonă încă neexplorată, numită Golful curcubeului, unde trebuie să plaseze un vehicul de explorare teleghidat denumit Iepurele de jad.
Performanța Chinei este o premieră în ultimii 37 de ani, fiind prima aselenizare lentă efectuată de la misiunea sovietică Luna 24, din august 1976, scrie gandul.info.
Procedurile finale de coborâre a modulului, de la o altitudine de 15 kilometri deasupra solului lunar, au debutat la ora 13.00 GMT şi au durat 12 minute, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea publică chineză.
Lansatorul Changzheng, care a purtat sonda chineză, a decolat pe 1 decembrie de la baza de lansare de sateliţi din Xichang (sud-vestul Chinei). Operaţiunea de lansare a roverului Iepurele de jad a fost calificată atunci de oficialii chinezi drept "un succes".
Potrivit legendei, Iepurele lunar — sau Iepurele de câmp al Lunii — trăiește pe Lună, unde prepară elixirul nemuririi într-un mojar. Animalul—farmacist are drept companie pe Chang'e, zeița chineză a Lunii.
Prin ambițiosul ei program spațial Chang'e, marcat deja de succesele realizate ce sondele Chang'e-1 (lansată în octombrie 2007) şi Chang'e-2 (lansată în octombrie 2010), China doreşte să devină prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe Lună, probabil după 2025.
Roverul Iepurele de jad, înzestrat cu panouri solare pentru a se alimenta cu energie, va avea sarcina de a efectua analize ştiinţifice şi de a trimite pe Terra imagini în 3D cu Luna.
Roverul lunar chinezesc va fi operaţional trei luni, în timpul cărora va putea să se deplaseze cu o viteză minimală de 200 de metri pe oră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu