Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre reactoarele nucleare de la Cernavodă.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja și analistul politic Bogdan Chirieac au vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre reactoarele nucleare de la Cernavodă și adaptarea noii tehnologii la structurile existente.
„Ați vorbit despre reactoarele nucleare. Până să fie 3 și 4, care înțeleg că stau pe loc, trebuie să închideți reactorul 1 din motive tehnice că trebuie recondiționat.”, a spus Bogdan Chirieac.
„Da. Până în 2027, la început de an, nu vom putea conta pe reactorul 1. El intră într-un proces de câțiva ani de zile, de extindere a duratei de viață. Nu sunt de acord că 3 și 4 stau pe loc. E e un proces complicat tehnic și financiar, e un proiect care costă miliarde de euro, 6-7 miliarde de euro. Vom vedea cifre finale când se termină etapa de proiectare în detaliu.
Asta înseamnă că trebuie să ai finanțare. Statele Unite ne-au confirmat că avem 3 miliarde de dolari din partea EXIM-ului american, voi merge în Canada și va fi un nou anunț cu o susținere importantă canadiană. Avem, de asemenea, o susținere italiană, franceză, inclusiv coreeană.”, a spus Sebastian Burduja.
„Tot sistemul CANDU va fi.”, a completat Bogdan Chirieac.
„Tot sistemul CANDU, de aici rezultă și problemele tehnice. Orice român care s-a dus spre mare vede că sunt 5 unități, așa cum le-a proiectat regimul comunist. A 5-a nu mai rentează, nu există debit suficient ca să o pună vreodată în operare, dar 3 și 4 rentează. Problema este de a adapta tehnologia CANDU, pe noile norme post Fukushima, la niște structuri existente pentru că ele nu pot fi date jos în siguranță, 1 și 2 funcționează exact lângă ele, și atunci trebuie adaptată noua tehnologie la structurile existente.”, a spus ministrul Energiei.
„A mai făcut cineva în lume așa ceva?", a întrebat Bogdan Chirieac.
„Nu știu să se mai fi făcut. Noi lucrăm îndeaproape cu compania canadiană care deține CANDU. Ne ajută foarte mult că în Canada tot sectorul nuclear a cunoscut o renaștere în ultimii ani și în Ontario se reiau multe proiecte nucleare.”, a mai spus ministrul.
„CANDU e o tehnologie canadiană care a fost îmbrățișată și de alte state ale lumii printre care China, Coreea – de aceea are o expertiză foarte vastă în acest domeniu.”, a completat Bogdan Chirieac.
„E important ca românii să știe și trebuie să fim mândri de asta. S-a făcut un top al celor 440 de reactoare nucleare din toată lumea și vreau să vă spun că unitățile 2 și 1 sunt pe locul I, respectiv III, în lume, din perspectiva siguranței și a eficienței. Deci sunt reactoarele care merg cel mai mult timp din an, în raport cu alte 437 de reactoare.”, a spus Sebastian Burduja.
„La vremea respectivă comuniștii au ales bine. Eram singura din Europa care a luat tehnologia CANDU care e și mai puțin toxică, mult mai puțin periculoasă și foarte fiabilă.”, a adăugat Bogdan Chirieac, la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci