Cercetătorii olandezi au descoperit faptul că la pergamentele de la Marea Moartă au lucrat cel puțin 2 scribi, având stiluri de scris asemănătoare.
Publicitate
Cercetătorii de la Universitatea din Gorinchem, din Olanda, au descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale, noi detalii din unul dintre pergamentele găsite în peșterile de la Marea Moartă. Mai multe suluri, cu înscrisuri datând din urmă cu 2 milenii au fost descoperite în apropierea Mării Negre în urmă cu 70 de ani, scrie BBC.
Pergamentul lui Isaia a fost analizat în detaliu de cercetători folosind tehnologie de ultimă generație de identificare a modelelor repetitive și inteligență artificială. Aceștia au analizat o singură literă din alfabetul ebraic care se repetă de peste 5.000 de ori în scrierile antice.
Într-o lucrare academică publicată de Mladen Popovic, Maruf Dhali și Lambert Schomaker, aceștia susțin că au reușit să extragă literele așa cum sunt scrise în pergamente.
„Urmele antice de cerneală au legătură în mod direct cu mișcarea mușchilor unei persoane și sunt specifice acesteia”, scriu autorii. S-a putut determina faptul că sulurile au fost scrise de cel puțin 2 scribi.
„Cel mai probabil scenariu este acela că doi scribi care au lucrat îndeaproape au încercat să adopte același stil de scris, relevând în acest timp individualitatea fiecăruia”, mai este specificat în studiu. Asemănarea dintre stilurile de scris poate indica faptul că cei doi care au participat la scrierea pergamentelor au avut parte de aceeași educație sau fac parte din același grup, asemenea unei familii, unde tatăl învață fiul.
Cercetătorii spun că cei doi scribi au un stil atât de asemănător, încât, până în acest moment, nu s-a pus problema mai multor persoane care să fi scris textele antice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu