Periajul curăță dinții în proporție de 60%, avertizează medicii.
Multă lume crede că ața dentară creează spații între dinți, motiv pentru care, în România, foarte puțini oameni o folosesc. În filmele americane, probabil ați văzut deja: când cineva se spală pe dinți, folosește și ață dentară.
Este foarte important să încercăm să ne păstrăm dinții sănătoși. Dar avem nevoie de acest „instrument” pe care nu prea îl folosim și ar trebui să o facem mai des. Periajul dinților nu este suficient! Nu curăță în totalitate, doar în proporție de 60%.
Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont și fondator al clinicilor PerfectDent și Perfect Dent Kids, a vorbit despre acest subiect într-un interviu exclusiv DC News.
Mulți oameni nu folosesc ață dentară pentru că au senzația că dacă o folosesc fac „găuri” între dinți și intră mâncarea mai ușor și se trezesc să aibă carii. Haideți să distrugem acest mit. Este adevărat că după periajul normal, dinții sunt curățați în proporție de doar 50% și abia după ce folosim ața dentară, putem avea un periaj complet?
Utilizarea aței dentare este o parte importantă din procesul de igienizare. Prin periajul normal curățăm 60% din suprafața dinților, iar ața dentară ne ajută să igienizăm și suprafețele interdentare, restul de 40%. Ca urmare, prin utilizarea ei reducem riscul de leziuni carioase și afecțiuni gingivale - gingivita. Este important însă să o utilizăm corect, fără să traumatizăm papila gingivală, iar acolo unde sunt spații mai mari între dinți, să folosim periuțele interdentare.
Când vine vorba de folosirea eficientă a aței dentare, cel mai important lucru este aplicarea unei tehnici corecte:
Folosește ața dentară cu grijă, ca să nu lezezi gingiile.
Rupe o bucată de ață dentară cu lungimea de aproximativ 45 cm și înfășoară capetele în jurul a câte un deget de la fiecare mână.
Ține ața dentară între degetele mari și cele arătătoare, lăsând o porțiune bine întinsă de aproximativ 2,5 cm la mijloc.
Cu mișcări atente înainte și înapoi, introdu ața dentară între dinți.
Atunci când ața dentară ajunge la nivelul gingiei, curbeaz-o în forma literei C în jurul dintelui.
Ține ața dentară lipită strâns de suprafața dintelui și răzuiește-l atent dinspre gingie, iar apoi repetă același lucru de cealaltă parte a spațiului dintre dinți, curățând suprafața dintelui de alături. Nu face mișcări bruște și agresive.
Nu uita de suprafețele posterioare ale dinților din spate.
Treci în mod sistematic de la un dinte la altul, ca să te asiguri că nu omiți niciun dinte.
Dacă nu ești sigur cum să folosești ața dentară, roagă-l pe dentist sau pe specialistul în igienă dentară să-ți arate tehnica corectă.
Inițial ai putea avea sângerări în timpul folosirii aței dentare, dar acest fenomen ar trebui să dispară în scurt timp. Dacă continui să ai sângerări chiar și după mai multe zile de folosire a aței dentare, s-ar putea să suferi de afecțiunea gingivală. Este important să discuți despre asta cu dentistul tău, care poate verifica starea de sănătate a gingiilor tale și te poate sfătui cum poți opri afecțiunea gingivală.
Mulți oameni nu știu sigur cât de des ar trebui să folosească ața dentară sau dacă aceasta trebuie utilizată înainte sau după periaj. Începând cu vârsta de 12 ani, o dată pe zi, înainte de periaj, trebuie să folosești periuțele interdentare sau ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu