Prostituția juvenilă reprezintă o una dintre problemele societății din zilele noastre și totuși, despre care nu prea se vorbește din diferite considerente. Ce facem cu populația tânără a țării? O lăsăm să crească în superficialitate și iluzii?
Publicitate
Trăim într-o perioadă în care, din păcate, principala ocupație a unor adolescente este să se afișeze pe Internet în fel de fel de mașini. Problema nu este că fetele își doresc mai mult de la viață, că vor să scape de sărăcie și neajunsuri, ci modul în care aleg s-o facă.
E greu să muncești, e obositor. E și mai greu să termini studiile, să încerci să te și angajezi, când la colț așteaptă tot felul de indivizi gata să ofere bani și alte beneficii în schimbul dăruirii sexuale. Dar e și frumos să ai banul tău și să-ți cumperi o mașină scumpă din munca ta cinstită. Aceste lucruri din urmă însă, rămân nevăzute de o parte dintre adolescente.
Totul pleacă de la educație, de la influența negativă pe care o pot avea alte persoane asupra unei copile. O fetiță de 10-11 ani, care vede cât de ușor se fac banii și cât de frumos e să te plimbi într-o mașină scumpă, se va dezvolta în această direcție, dacă nu are un alt model în viață.
Fetele nu au toată vina. Prostituția juvenilă înseamnă mai mult de atât. Bărbaților le place ceea ce văd. Da, avem fete și femei frumoase, dar ele nu sunt o „bucată de carne”, ci poate „viitoare mame”. Dacă ne-am raporta la toate tinerele ca „viitoare mame”, poate că ar exista mai mult respect. Și poate că astfel, fetele și-ar privi viața altfel.
Educația sexuală are și ea rolul ei. De ce e importantă? Pentru că astăzi, copiii știu mai mult, au acces la mai mult, văd și vor mai mult.
Mihai Untaru a explicat pentru DC News că „puștanii se educă în ideea în care ei la 10-11 ani văd scene de sex sau participă la scene de sex. Plecând de la asta, puștoiacele rămân tentate de ceea ce înseamnă *Vai, a venit nenea cu mașina! E BMW!* E ca o molimă care atacă. În zonele unde sărăcia e fantastic de mare, dar frumusețea este exemplificativă, o să le vezi urcându-se în BMW, în tot felul de mașini”.
Și nu sunt vorbe-n vânt. Sunt lucruri văzute, vorbite. Mihai Untaru ne-a oferit un exemplu: a cunoscut o tânără care a mărturisit că și-a început activitatea la 10-11 ani, influențată de sora ei. În schimbul a câteva minute de sex oral, a putut să se plimbe cu o mașină scumpă. Cum s-ar putea lăsa convinsă la 18 ani că există alternative mai bune, dacă ceea ce face i se pare simplu?
„După ce a descoperit că te plimbi bine prin BMW, n-o să o convingi la 18 ani că munca este un element definitoriu pentru carieră. N-o să creadă niciodată. Ea s-a urcat în BMW și a fost atât de ușor... Cum adică să muncească? Pentru ce studii?”, a declarat celebrul detectiv criminalist Mihai Untaru pentru DC News.
Una dintre soluțiile discutate de DC News cu Mihai Untaru ar fi legalizarea prostituției, pentru a se putea controla fenomenul, măcar într-o măsură.
Nu uităm însă că educația din familie și anturajul au cel mai important rol. Și nu în ultimul rând, de traficul de minori care, din punct de vedere statistic, reprezintă o componentă substanțială a traficului de persoane în țara noastră. Jumătate din copiii care folosesc internetul zilnic au declarat că au primit mesaje cu conținut sexual prin intermediul social media, potrivit Salvați Copiii. Adulții pot influența pozitiv copiii, dar la fel de mult îi pot influența și negativ. Recrutarea unui minor în scopul exploatării acestuia lasă răni adânci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu