Food Standards Agency (FSA) avertizează cu privire la riscurile gătirii la temperaturi înalte.
Publicitate
Prăjirea alimentelor la temperaturi de peste 120 grade crește compoziția de acrilamidă, un compus chimic găsit în alimente care conțin amidon și sunt gătite la temperaturi înalte. Prăjirea alimentelor care conțin amidon pot crește riscul de cancer. Oamenii sunt avertizați, de exemplu, să opteze pentru o culoare deschisă a alimentelor când le prăjește, cât mai apropiată de cea naturală și să nu aștepte până când cartofii sunt maro.
Acliramida este întâlnită în niveluri ridicate în cererealele pentru micul dejun (nu în terci de ovăz), chipsuri, produsele din cartofi, pâine prăjită, biscuiți, pișcoturi. Se găsește, de asemenea, în cafea, blatul de pizza, măslinele negre, alimente pentru copii pe bază de cereale. Legumele rădăcinoase au un nivel ridicat de acliramidă. Cartofii pai și chips-urile au cele mai ridicate niveluri de acliramidă, potrivit specialiștilor.
Acliramida se formează din cauza unei reacții chimice între anumite zaharuri și un aminoacid (asparagină).
Gătitul la abur, prin fierbere sau la cuptorul cu microunde este mai sănător potrivit Food Standards Agency (FSA).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu