Grecia este în alertă din cauza incendiilor de vegetație.
Autorităţile din Grecia au impus restricţii de acces în zonele ameninţate de incendiile de vegetaţie, care complică din nou sezonul turistic elen, transmite Rador. Echipele de intervenţie se luptă cu zeci de focare, iar la operaţiuni participă şi pompierii români.
"Condiţiile meteo din această perioadă, precum vântul şi temperaturile ridicate care depăşesc zilnic 35 până la 37 de grade, favorizează incendiile de pădure şi de vegetaţie în insule şi în regiunile continentale ale Greciei. În cursul weekendului, peste 53 de incendii au izbucnit în diverse regiuni ale ţării, /cele mai mari fiind/ în Peloponez şi în insula Lefkada. Focarele au fost puse sub control, dar nu au fost încă lichidate. Întregul aparat de stat se află în alertă maximă şi a fost activat sistemul de urgenţă 112. Ministerul Protecţiei Civile a emis un avertisment de incendii de pădure şi a interzis accesul în păduri, dar şi în zonele predispuse la incendii. Ca măsură preventivă este strict interzisă intrarea în aceste spaţii. Primele echipe de pompieri din România şi din Bulgaria se află deja de la începutul weekendului pe teritoriul Greciei pentru a participa la /un proiect/ de stingere a incendiilor, prin care peste 200 de pompieri din şase state membre europene vor staţiona în Grecia pentru a ajuta la rezolvarea situaţiilor de intervenţie şi pentru a face, fireşte, şi un schimb de experienţă cu colegii lor greci.", a transmis reporterul Michaela Lambrinidou de la Atena, în cadrul "Radiojurnal", realizat de Cristian Bâcâin.
Un amplu incendiu de vegetaţie arde necontrolat începând de luni la nord de Atena, obligându-le pe autorităţile elene să emită ordinul de evacuare pentru un oraş costier, ca măsură de precauţie, informează Agerpres, citând Reuters. Vânturile puternice au contribuit la răspândirea incendiului în regiunea oraşului Schimatari, la aproximativ 50 de kilometri nord de capitala Greciei, în contextul unor temperaturi ridicate.
Autorităţile elene le-au cerut rezidenţilor să părăsească oraşul Dilesi şi au oprit funcţionarea unui tren local. Peste 100 de pompieri, susţinuţi de patru avioane şi două elicoptere, încearcă să stingă acest incendiu. Echipaje de intervenţie au fost trimise pentru a stinge şi un incendiu din regiunea Ahaia, în nordul Peninsulei Peloponez, unde patru sate au fost evacuate.
Prima misiune sosită în Grecia din România în cadrul proiectului pilot de pre-instalare (pre-positioning pilot project) a unor echipe de pompieri din 6 ţări europene a fost primită de ministrul grec al Crizei Climatice şi Protecţiei Civile, Christos Stylianidis, într-o ceremonie desfăşurată la sediul Academiei de Pompieri, precizează Rador. Cei 28 de pompieri români au ajuns ieri pe cale rutieră la Atena cu autovehicule proprii, iar misiunea se va afla la Atena până pe 31 iulie. În cursul lunii iulie, misiunea pompierilor români va fi reînnoită o singură dată, deoarece pe 15 iulie vor fi înlocuiţi cu alţi 28 de colegi din România.
După ce le-a mulţumit personal pentru participarea la program, Stylianidis a adresat mulţumiri şi şefului Serviciului pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă din România, secretarului de stat dr. Raed Arafat, pentru sprijinul acordat de la bun început acestui program. "Vă mulţumim foarte mult că aţi venit într-o vară grea pentru ţara noastră pentru a ajuta şi a demonstra prin faptă că solidaritatea europeană nu este ceva teoretic, ci ceva concret", a spus, printre altele, Stylianidis. Potrivit ministrului grec, programul de pre-instalare a fost un program discutat în cadrul Mecanismului european de protecţie civilă.
"A fost o propunere din partea Greciei. România a acceptat-o din prima clipă pentru că a înţeles importanţa extremă a faptului de a avea această solidaritate reală în practică şi pe teren în rândul europenilor. Pentru pompierii noştri, acest act de solidaritate pe pământ grecesc înseamnă mult. Înseamnă că puteţi face schimb de cunoştinţe şi experienţe, puteţi învăţa din experienţa pompierilor noştri, care este excelentă, şi puteţi contribui şi dvs cu propriile dvs experienţe", a subliniat ministrul.
"Vrem să simţiţi că aţi venit aici şi aţi găsit o nouă familie şi veţi beneficia de cea mai bună primire şi că vă vom fi alături în tot ce aveţi nevoie. Unii dintre voi aţi simţit reacţia grecilor. Grecii sunt nişte oameni care îşi exprimă imediat recunoştinţa atunci când cineva îi ajută într-un moment dificil şi puteţi fi siguri că şi anul acesta, dacă se vor întâmpla evenimente vom fi cu toţii împreună pe teren. În orice situaţie dificilă, veţi lupta alături de pompierii noştri ca să putem salva vieţi şi să limităm efectele asupra mediului, asupra bunurilor şi în general efectele asupra crizei climatice", a spus în încheiere Stylianidis.
La rândul său, şeful misiunii române, colonelul Adrian Alexandru Csilik, a remarcat că "Nu este prima dată când suntem în Grecia şi suntem foarte bucuroşi că avem ocazia de a lucra din nou cu colegii noştri greci". El a mulţumit ministrului şi întregului Corp de Pompieri pentru primirea, ospitalitatea şi cooperarea excelentă.
La ceremonia de bun venit de la Academia de Pompieri au participat şi ministrul adjunct Evangelos Tournas, precum şi şeful Corpului de Pompieri, general-locotenent Alexios Rapanos.
Totodată, la Larissa a sosit o delegaţie similară din Bulgaria, care a fost întâmpinată de guvernatorul regional al Thesaliei, Kostas Agorastos, împreună cu adjunctul guvernatorului regional, Vassilis Pinakas şi şeful Protecţiei Civile a Regiunii, Vassilis Karalis. La ceremonia de primire au mai fost prezenţi şi coordonatorul de operaţiuni al Corpului de Pompieri pentru Grecia Continentală şi Thesalia, generalul-maior Dimitris Karasavvidis, precum şi comandantul Serviciilor de Pompieri din Thesalia, Evangelos Falaras.
Se reaminteşte că peste 200 de pompieri din Bulgaria, Franţa, Germania, România, Norvegia şi Finlanda se vor afla în Grecia în lunile iulie - august, pentru a ajuta la apărarea împotriva incendiilor din Grecia şi pentru a face schimb de know-how cu colegii lor greci. Misiunile se vor desfăşura în trei locuri, la Atena, Larissa şi Tripoli. Acesta este un program pilot implementat prin Mecanismul european de protecţie civilă, cu sprijinul comisarului Janez LenarÄiÄ, responsabil cu ajutorul umanitar şi gestionarea crizelor, precum şi cu sprijinul Comisiei Europene.
Ministerul Protecţiei Civile al Greciei avertizează că în luna iulie, pe o porţiune uriaşă a teritoriului elen, există un pericol foarte mare de incendii. Zonele din Marea Egee de Nord, Attica, Peloponez şi Grecia Centrală sunt în alertă maximă, în timp ce agenţiile naţionale şi locale sunt disponibile 24/7 pentru a face faţă oricăror incendii forestiere şi pentru a evita iadul dezlănţuit vara trecută.
Ca măsură preventivă este strict interzisă intrarea în păduri şi, în general, în zonele predispuse la incendii. În lunile iulie şi august sunt aşteptaţi să sosească mai mulţi pompieri din Franţa, Germania, Norvegia şi Finlanda: misiunile lor vor fi staţionate la Atena, Larisa şi Tripolis (Peloponezul central).
Misiunile pompierilor europeni în Grecia fac parte dintr-un un proiect pilot realizat prin Mecanismul european de protecţie civilă, susţinut de comisarul UE Janez Lenarcic şi de Comisia Europeană. În 2021, incendiile de vegetaţie au distrus peste 120.000 de hectare de păduri şi tufişuri, după ce Grecia s-a confruntat cu cel mai grav val de căldură înregistrat în ultimii 30 de ani. În timpul celui mai grav dezastru natural provocat în Grecia de un incendiu de vegetaţie, 102 persoane au murit după ce flăcările au devastat oraşul costier Mati şi zone de la periferia Atenei, în vara anului 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci