Din cauza bombardamentelor continue din zonă nu se pot estima daunele, dar nici gravitatea acestora.
Citește și: Holera lovește din plin orașul Mariupol: 15 persoane pe zi au simptomele bolii
Atacul rusesc asupra unui baraj din estul Ucrainei a dus la avarierea acestuia, fapt care a provocat creșterea nivelului apelor unui râu din zonă, ceea ce plasează în pericol de inundații mai multe localități din vecinătate, a declarat luni guvernatorul regional, citat de AFP.
”Rușii au avariat barajul rezervorului din Kurahovo”, în regiunea Donețk, a indicat Vadim Filașkin pe Telegram. Barajul avariat se află în apropiere de localitatea Starîe Ternî.
”Acest atac îi pune într-un pericol potențial pe rezidenții localităților situate pe malurile râului Vovcea în regiunile Donețk și Dnipropetrovsk”, afirmă guvernatorul, indicând că nivelul apei din râu a ”crescut cu aproape 1,2 metri” în apropiere de localitatea Velika Novosilka, dar ”până în prezent nu au fost semnalate inundații” în zonă, potrivit acestuia.
Acest rezervor se află nu departe de Kurahovo, oraș cu circa 10.000 de locuitori înainte de război și situat în imediata apropiere a frontului, într-un sector unde trupele ruse avansează de mai mai multe săptămâni.
Șeful administrației militare din Kurahovo, Roman Padun, a declarat pentru media ucrainene că nivelul apelor a crescut în dreptul satelor situate în aval de lacul de acumulare.
”Nu putem confirma nici tipul daunelor, nici gradul lor de gravitate”, a adăugat responsabilul citat de site-ul televiziunii Suspilne. ”Nu putem examina barajul din cauza bombardamentelor continue”, a explicat el.
În iunie 2023, un baraj uriaș datând din perioada sovietică situat în regiunea Herson (sudul Ucrainei) a fost parțial distrus, ducând la deversarea a miliarde de litri de apă în aval și inundând zeci de localități de pe malul fluviului Nipru.
Kievul a acuzat atunci Rusia, ale cărei trupe controlau în acel moment barajul, că l-a aruncat în aer pentru a împiedica o preconizată contraofensivă ucraineană în zonă. Moscova la rândul său a dat vina pe Ucraina.
Zeci de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor care au urmat ruperii barajului de la Kahovka, ceea ce a provocat de asemenea importante daune asupra mediului în sudul Ucrainei.
Rusia, care în februarie 2022 și-a început invazia pe scară largă în Ucraina, a atacat luni orașele ucrainene Nikopol și Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), potrivit autorităților ucrainene.
La Nikopol, două persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite de tiruri ale artileriei ruse, a indicat guvernatorul regional Serghii Lisak.
Tot în cursul zilei de luni, o rachetă a distrus o secțiune a unui imobil rezidențial în Krivoi Rog, făcând, potrivit guvernatorului, cel puțin un mort și 14 răniți în acest centru industrial, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.
O femeie cu cei trei copii ai săi se află sub dărâmături, a precizat ulterior Lisak, potrivit căruia echipele de salvare continuă să lucreze la fața locului.
Media ucrainene au relatat marți că atât mama, cât și cei trei copii ai săi nu au supraviețuit atacului, din întreaga familie în viață rămânând doar tatăl, ceea ce ridică la cinci bilanțul morților la Krivoi Rog.
Rusia a atacat cele două orașe în timp ce în Ucraina se afla într-o vizită șeful diplomației europene Josep Borrell, care el însuși a fost nevoit să coboare într-un adăpost din Kiev după declanșarea alertei de atac aerian.
”Îmi încep ziua la Kiev în adăpost, în timp ce Rusia lansează un alt atac cu rachete. Aceasta este realitatea de zi cu zi a poporului ucrainean”, a Borrell pe X.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane a stârnit îngrijorare în Ucraina și în Europa, miliardarul republican arătându-se foarte critic față de ajutorul acordat Kievului de către Washington.
”O victorie a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ar reprezenta un eșec pentru Statele Unite”, a avertizat Josep Borrell într-un interviu acordat luni pentru AFP.
”Cu siguranță nu ar fi o victorie pentru liderii americani dacă Ucraina se prăbușește și Putin câștigă războiul”, a adăugat el.
La rândul său, ziarul american New York Times a relatat că Moscova a comasat circa 50.000 de soldați, inclusiv nord-coreeni, pentru a încerca să disloce trupele ucrainene care controlează de trei luni o parte din regiunea rusă de frontieră Kursk, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu