Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a luat măsuri preventive, de pregolire a acumulărilor de apă pentru a se asigura volume suplimentare în vederea atenuării unor eventuale viituri.
Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), convocat la ministerul de resort, specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au anunţat că, în zilele următoare, vremea va deveni instabilă, mai ales în zonele deluroase şi de munte, începând chiar din seara zilei de 6 iulie. Astfel, experţii ANM estimează că, în intervalul următor, se vor manifesta episoade de instabilitate atmosferică, cu precădere în zonele deluroase şi de munte, unde se vor înregistra, izolat, precipitaţii ce pot depăşi 50 - 60 l mp, care vor cădea în intervale scurte de timp.
Fenomenele se vor manifesta începând cu seara zilei de vineri şi se vor intensifica începând cu seara zilei de sâmbătă, continuând şi în primele zile ale săptămânii viitoare, pe arii extinse, la nivel naţional. Acestea se vor manifesta, în principal, în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Alba, Gorj, Olt, Argeş, Teleorman, Braşov, Covasna, Sibiu, Bacău şi Neamţ.
În acest context, reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) au informat că s-au luat deja măsuri preventive şi că vor demara acţiunile de pregolire din acumulările de apă pentru a se asigura volume suplimentare în vederea atenuării unor eventuale viituri. De asemenea, ANAR va comunica o listă actualizată a punctelor critice din zonele unde se estimează că se vor manifesta fenomenele hidrometeorologice periculoase.
Permanenţă în weekend pentru angajaţii SGA
La rândul său, secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, a solicitat Apelor Române 'asigurarea dublării, pe perioadă de week-end, a permanenţei pentru angajaţii Sistemelor de Gospodărire a Apelor din zonele ce pot fi afectate de căderile de precipitaţii, dar şi relocarea echipelor de intervenţie ale acestora în zonele limitrofe, în cazul în care li se solicită sprijin, astfel încât să se poată interveni operativ în cel mai scurt timp, iar dacă situaţia o va impune, solicitare de forţe suplimentare de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă".
"Formaţiile de intervenţie trebuie să fie pregătite şi gata de relocare, cu forţe şi mijloacele din dotare, dacă este nevoie. O atenţie sporită se va acorda lucrărilor deja afectate de inundaţii, precum şi acţiunilor de pregolire a volumelor din lacurile de acumulare pentru a se asigura atenuarea, inclusiv din acumulările de tip C şi D, din zonele unde vor fi avertizări hidrometeorologice', a menţionat oficialul.
La discuţiile din cadrul CMSU, conduse de către secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, au mai participat directorii din cadrul MAP, reprezentanţi din ANAR, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ANM şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News