Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea temporară, pe o perioadă de până la 6 luni, a două magazine din reţeaua Carrefour. Ce nu spune nimeni și la ce pericol vă expuneți aflați în rândurile de mai jos.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat pe 24 octombrie 14 magazine Carrefour din toată țara și a dispus închiderea temporară a două unități.
Printre probleme s-a constat că nu erau respectate condiţiile de păstrare impuse de către producător la diferite specii de peşte şi condiţiile de comercializare a preparatelor culinare.
De asemenea, în departamentul Gastronomie se pare că nu se respectau condiţiile de temperatură la masa caldă, iar unele produse aveau data limită de consum depăşită.
Trucul este foarte simplu. Microbii se dezvoltă la 36 de grade, așadar mâncarea călâie din restaurante, la "împinge-tava" și autoserviri reprezintă un adevărat pericol.
Tot ce trebuie să faci este să pui mâna pe caserolele din tablă unde este ținută mâncarea și, dacă sunt fiebinți, iar preparatele care ajung în farfurie sunt la 50 grade, fierbinți, nu puteți să faceți toxiinfecție alimentară. Atunci când mâncarea este fiartă și apoi ținută la 60 de grade, nu se dezvoltă microbii.
Trebuie să fiți atenți și la sosuri! Acestea din urmă, dar și prăjiturile și cremele trebuie ținute la maximum 8 grade, adică să fie foarte reci. De exemplu, după ce se face carnea de shaorma, după ce este închis focul, scade temperatura sub 50 de grade, valoare la care trăiesc microbii, iar sosul de maioneză, care ar trebui ținut în frigider, este lăsat - în cele mai multe cazuri - la temperatura de aproximativ 30 de grade. Deci sosul este prea cald, iar carnea prea rece, "climat" perfect pentru microbi.
Așa că atenție unde mâncați pentru a nu ajunge de la bal la spital!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News