Pericol nuclear în Ucraina. Rușii avariază centrala nucleară de la Zaporojie cu scopul reorientării producției în Crimeea

Fotografie de la Petar Avramoski, pexels
Fotografie de la Petar Avramoski, pexels

Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom, notează AFP.

"Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea", a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

"Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el.

"Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

Situată în apropierea oraşului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are şase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuinţe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de vineri că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl.

"Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş", a avertizat luni dimineaţă secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Sper că aceste atacuri se vor încheia. În acelaşi timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală", a adăugat el.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a apreciat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la Zaporojie, unde un reactor a trebuit să fie închis după un bombardament cu o zi înainte.

1.200 de tone de combustibil nuclear, stocate la centrala din Zaporojie. Manipularea defectuoasă ar putea provoca un dezastru care ar afecta și Rusia, avertizează un oficial ucrainean

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de EFE şi Ukrinform.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie - cea mai mare din Europa - 'pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei', a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

'În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească', a spus Staruh, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Situaţia la centrala nucleară este 'periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear', susţine acelaşi oficial ucrainean.

'Astfel de escaladări sunt inevitabile, având în vedere că Rusia încalcă nu doar regulile războiului şi tratate internaţionale care nu permit desfăşurarea de operaţiuni militare cu echipamente grele pe teritoriul unei centrale nucleare, ci pur şi simplu încalcă logica existenţei umane', a denunţat Oleksandr Staruh.

Centrala nucleară este o instalaţie fortificată, dar protejată împotriva unor astfel de atacuri teroriste, spune el. În plus, la centrală se stochează combustibilul nuclear uzat, ceea ce poate reprezenta de asemenea o ameninţare, adaugă Staruh.

Centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o sursă gravă de tensiune, fiind ocupată de trupele ruse, după ce a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimul timp de care Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc.

'Evidenţa nu poate fi ignorată, situaţia devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece', a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova susţine că partea rusă trimite zilnic date actualizate Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) despre situaţia de la centrală, aflată sub controlul trupelor ruse practic de la începutul campaniei militare.

La rândul său, directorul general al AIEA, argentinianul Rafael Grossi, şi-a manifestat sâmbătă profunda îngrijorare în legătură cu bombardarea, vineri, a celei mai mari centrale atomice din Europa, avertizând că cineva 'se joacă cu focul' şi că există riscul real al unui 'dezastru nuclear ', potrivit EFE, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel