Resturi din satelitul rusesc distrus anul trecut au trecut foarte aproape de un satelit al Chinei.
China are un program spaţial ambiţios, ce include lansarea de sateliţi de observare, de geolocaţie, în scopuri militare sau civile, sau chiar trimiterea de sonde pe Lună sau Marte, precum şi misiuni cu echipaj uman. "Resturi" de la satelitul rus Kosmos-1408 au trecut marţi la "doar 14,5 metri" de satelitul ştiinţific chinezesc Tsinghua, potrivit Centrului pentru deşeuri spaţiale din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale a Chinei (CNSA), citat marţi de jurnalul Global Times, conform Agerpres.
Autorităţile spaţiale au calificat incidentul drept "extrem de periculos", potrivit aceleiaşi surse.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut la jumătatea lunii noiembrie, după o zi de tăcere, că satelitul Kosmos-1408, datând din epoca sovietică, a fost pulverizat de o rachetă rusească în cadrul unui test.
Un expert în deşeuri spaţiale, Liu Jing, a declarat pentru Global Times că se întâmplă rar ca resturile şi navele spaţiale să se afle la o distanţă de doar zece metri. Potrivit spuselor sale, de data aceasta probabilitatea unei coliziuni a fost "foarte mare" şi, teoretic, ar fi necesitat măsuri de evitare.
Acest incident vine după dezvăluirea, luna trecută, a altor incidente similare care au implicat doi sateliţi ai companiei americane SpaceX. Beijingul a denunţat o "ameninţare gravă" la adresa siguranţei astronauţilor săi, după ce astfel de dispozitive ale companiei fondate de miliardarul Elon Musk au fost la un pas de a intra în coliziune cu staţia spaţială a Chinei. Potrivit unui document trimis la începutul lunii decembrie de Beijing Biroului pentru Afaceri Spaţiale al Naţiunilor Unite din Viena, staţia spaţială a Chinei a fost nevoită să efectueze manevre de evitare de două ori, în iulie şi în octombrie.
Directorul agenţiei spaţiale ruse a declarat că echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu a fost pus în pericol prin decizia Rusiei de a distruge un satelit scos din funcţiune aflat pe orbită, acţiune ce a generat o nouă sursă de deşeuri spaţiale, informează Agerpres, citând DPA. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News