Ce se va întâmpla dacă intențiile scrisorii deschise a Mitropoliei Moldovei către Moscova vor avea parte de succes.
În Republica Moldova lucrurile au început să se agite. În țara vecină cu România se găsesc două mitropolii. Una este cea canonică, fiind vorba de Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române și a doua, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei (N.R. Mitropolia Moldovei), aflată sub jurisdicția Patriarhiei de la Moscova.
În urma scrisorii adresate de Mitropolitul Vladimir al Chișinăului patriarhului Chiril al Moscovei, am dorit să aflăm dacă există vreun pericol pentru preoții moldoveni care s-au alăturat scrisorii înaintate din Republica Moldova.
Astfel, l-am contactat pe teologul și scriitorul Dan Ciachir pentru a afla dacă preoții români din Republica Moldova se află în vreun pericol:
„Nu va avea niciun interes Patriarhia de la Moscova să le facă zile fripte acestora, mai ales acum când toți sunt împotriva lor, a Rusiei.”, ne-a spus teologul, după care a precizat efectele pe care le prezintă înlăturarea Mitropoliei Chișinăului din țara vecină României:
„Limba de slujire ar fi în română integral. Se folosește mai mult slavona acum, chiar dacă limba e română, administrația e cea de la Moscova. Aici e toată problema. Slujbele, predicile nu ar mai fi în rusă.”, a încheiat specialistul.
Potrivit scrisorii adresate de Mitropolitul Vladimir al Chișinăului către patriarhul Chiril al Moscovei, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei ar avea mai multe implicații și la nivel politic, susținând în rândul populației justificarea războiului dintre Federația Rusă și Ucraina.
"Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre. Biserica Ortodoxă din Moldova nu are absolut nicio cale de a opri aceste procese. În această situație orice pași ai noștri în sensul unei intervenții ar fi practic considerați drept sabotaj antinațional, pentru care poporul ne va izola și în cele din urmă, ne va uita. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situație de faliment instituțional.
O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhiei Ruse de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita "Lume Rusă", care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale. Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o "desăvârșească". Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia", se mai arată în scrisoare, notează deschide.md. Scrisoarea integrală poate fi citită în cadrul sursei precizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu