Pericol pentru Rusia: China vrea să îndulcească relațiile cu UE. Beijingul propune lărgirea comerțului cu Bruxelles-ul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

China și Uniunea Europeană ar trebui să extindă relațiile comerciale și investițiile și să se opună conceptului de "descuplare", a declarat ministrul de externe chinez, Wang Yi, omologului său din UE, Josep Borrell, vineri, potrivit Reuters.

"Nu ar trebui să politizăm aspectele economice", a afirmat Wang, conform Ministerului Afacerilor Externe din China, adăugând că ambele părți ar trebui să creeze un mediu echitabil pentru companii.

Diplomatul de rang înalt al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că UE este angajată să gestioneze relațiile bilaterale cu China într-un mod "constructiv și responsabil", în contextul amenințării unor investigații comerciale în curs care au stârnit nemulțumirea Beijingului.

Borrell, care a făcut această declarație într-o conferință de presă după discuțiile cu omologul său chinez, ministrul de externe Wang Yi, a subliniat că "avem nevoie de echitate, echilibru și reciprocitate pentru a rămâne la fel de deschiși".

Vizita lui Borrell în China a fost așteptată de multă vreme. Aceasta a fost amânată de două ori mai devreme în acest an. Acest eveniment vine la scurt timp după ce UE a lansat o investigație privind subvențiile în cazul importurilor de vehicule electrice (EV) chineze, iar în același timp se zvonește că există planuri de investigații privind producătorii de oțel care produc în exces în țări precum China, în cadrul unui acord cu Statele Unite.

Wang a caracterizat discuțiile drept "complexe, deschise și prietenoase" și a subliniat că China ia în serios preocupările Europei cu privire la comerț, îndemnând totodată UE să evite abordările "protecționiste".

"Trebuie să menținem stabile lanțurile industriale și să asigurăm o competiție corectă", a subliniat Wang.

Mai devreme, în aceeași zi, Borrell a îndemnat China să corecteze dezechilibrele economice și comerciale, avertizând că, în caz contrar, eforturile UE de a reduce dependența de China ar putea accelera.

"Este în interesul nostru să găsim teren comun și să corectăm dezechilibrul în relațiile noastre economice și comerciale", a declarat Borrell studenților la prestigioasa Universitate Peking din Beijing.

"Altfel, procesul de reducere a riscurilor ar putea accelera mai mult decât e benefic, deoarece opinia publică va crește presiunea asupra liderilor politici pentru a se distanța mai mult de China."

Deficitul comercial de 426,08 miliarde de dolari al UE, în relația sa cu a doua cea mai mare economie a lumii, a devenit un punct major de dispută în relația celor două, la fel ca legăturile strânse ale Beijingului cu Moscova după invazia rusă din Ucraina din 2022.

Borrell a subliniat: "Întrebarea mea pentru China este cum putem face această interdependență mai puțin conflictuală", referindu-se la relațiile economice și adăugând că UE și China trebuie să lucreze împreună mai mult ca oricând.

Bruxelles a numit China "un competitor economic și un rival sistemic", dar ambele părți sunt determinate să reia dialogul după pandemia COVID-19, în ciuda creșterii tensiunilor geopolitice, chiar dacă relația s-a înrăutățit în ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel