Pericolele la care te expui dacă păstrezi oala cu mâncare în frigider

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @bearfotos
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @bearfotos

Potrivit experților, alegerea ambalajului potrivit, controlul temperaturii și duratei sunt elemente cheie pentru a evita proliferarea bacteriană și pentru a preveni riscurile pentru sănătate atunci când păstrăm alimente în frigider. 
 

O practică comună în multe gospodării este să se păstreze mâncarea în frigider în aceeași oală în care a fost gătită. Cu toate acestea, conform avertismentelor experților, acest obicei poate duce la probleme serioase de sănătate. Punctul critic constă în riscul de intoxicații alimentare datorită unei refrigerări necorespunzătoare, deoarece microorganismele patogene se înmulțesc rapid la temperaturi moderate.

De ce nu este recomandat să se păstreze oale cu mâncare în frigider? În prezent, există numeroase opțiuni pentru a ambala sau conserva fiecare aliment în mod corespunzător, deoarece acest lucru determină dacă vor putea fi consumate ulterior în condiții bune fără a afecta sănătatea.

Care este cel mai bun tip de recipient pentru conservarea alimentelor

Adesea, condițiile de păstrare în oale sau tigăi nu sunt ideale. În mediul rece și umed al frigiderului, recipiente precum oalele din aluminiu pot accelera oxidarea lor, ceea ce ar putea altera alimentele. De asemenea, și recipientele din oțel se pot oxida.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) subliniază importanța păstrării alimentelor în recipiente acoperite sau pungi sigilate, deoarece acest lucru poate fi una dintre măsurile care ajută la menținerea ingredientelor, evitarea problemelor de sănătate și realizarea unei conservări mai sigure.

Cum să păstrezi mâncarea

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) recomandă următorii pași pentru păstrarea alimentelor deja gătite:

Refrigerarea alimentelor imediat ce s-au răcit suficient, chiar dacă sunt calde încă. Singurul inconvenient este o ușoară creștere inițială a temperaturii interne și a consumului electric, dar este mai bine să nu pui în pericol sănătatea. Amintește-ți că un aliment contaminat nu prezintă întotdeauna aspect sau miros ciudat.

Înfășurarea corectă a alimentelor folosind folii de plastic sau închizând pungile cu clești. Dacă mai rămân resturi într-o conservă deschisă, mută-le într-un recipient din sticlă.

Evitarea manipulării alimentelor cu mâinile murdare pentru perioade lungi de timp, pentru a preveni contaminarea lor.

Dacă nu vor fi consumate curând, este mai bine să le congelezi.

2. Sursa foto... (oala-mancare-frigider_14944800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user7350813

Distribuția corectă a alimentelor în frigider

Creșterea microbiană încetinește sau se oprește la temperaturi scăzute. De aceea, este crucial să păstrezi proaspete anumite produse, evitând astfel multe infecții și intoxicații alimentare.

Ușa frigiderului este zona cea mai puțin rece, astfel că nu ar trebui să pui acolo alimente perisabile, ci doar băuturi sau sosuri. Rafturile superioare și cele centrale, mai reci, sunt ideale pentru lactate, mezeluri, mâncăruri gătite și produse deschise care necesită refrigerare. Raftul inferior, deasupra sertarului cu fructe și legume, este cel mai rece și perfect pentru carne și pește crud sau alimente în curs de dezghețare. Sertarul inferior, mai puțin rece, este optim pentru fructe și legume, care s-ar putea deteriora la o temperatură prea scăzută.

Temperaturile adecvate pentru păstrarea alimentelor în frigider sunt: congelator sub -18 °C și frigider între 1 și 4 °C pentru carne și pește; între 5 și 8 °C pentru restul alimentelor.

Riscuri bacteriene asociate cu păstrarea hranei în recipiente

Multe persoane aleg să gătească acasă și să-și ducă prânzul la serviciu în recipiente, ceea ce implică unele pericole ușor de prevenit. Este necesară selectarea unui recipient adecvat. Pentru a evita contaminarea prin migrația aditivilor din plastic, ideale sunt recipientele din sticlă, chiar dacă greutatea lor le face mai puțin practice. Există și plastice potrivite pentru utilizare alimentară, identificate prin simbolul unei furculițe pe recipient, care respectă regulamentele sanitare. Totuși, este de preferat să se încălzească mâncarea în farfurii de sticlă sau ceramică.

Pentru a preveni proliferarea bacteriană, experții recomandă să reîncălziți alimentele la o temperatură dublă față de cea obișnuită. Urmând aceste recomandări, veți putea savura mese sănătoase și sigure, fără a te expune patogenilor periculoși, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel