Foarte multă lume vrea să lucreze remote, fără să se gândească la riscurile aferente.
Lucrul remote aduce multe beneficii, dar vine și cu anumite riscuri și provocări. Vorbim inclusiv desore riscul ca inteligența artificială să le poată prelua locurile de muncă.
Lucrul de acasă poate duce la sentimente de izolare, deoarece interacțiunile sociale directe cu colegii sunt reduse. Fără un birou fizic în care să meargă, granițele dintre timpul de muncă și timpul liber pot deveni neclare, ducând la burnout. Lipsa interacțiunilor față-în-față poate duce la dificultăți de comunicare și la neînțelegeri. Lucrul de la distanță poate crește riscul de atacuri cibernetice dacă nu sunt respectate măsurile adecvate de securitate. Problemele tehnice pot întrerupe activitatea și pot reduce productivitatea.
Dar dincolo de aceste aspecte, mai este un lucru important: Joburile remote pot fi primele „preluate” de inteligența artificială.
AI și roboții software sunt capabili să preia sarcinile repetitive și monotone, care sunt frecvente în multe joburi de birou. Astfel de sarcini includ introducerea de date, verificarea informațiilor și procesele de rutină.
AI poate executa anumite sarcini mai rapid și mai precis decât oamenii, ceea ce poate duce la reduceri de personal în anumite sectoare.
Oamenii trebuie să-și actualizeze în mod constant abilitățile pentru a rămâne relevanți pe piața muncii. Rolurile care necesită creativitate, gândire critică și empatie sunt mai greu de automatizat și vor rămâne importante.
Sectoarele economice pot suferi transformări majore, iar unele locuri de muncă pot dispărea în timp ce altele noi pot apărea. Adaptabilitatea și învățarea continuă devin esențiale.
Lucrul remote și avansarea AI aduc atât oportunități, cât și provocări. Este important ca angajații și angajatorii să fie conștienți de aceste riscuri și să ia măsurile necesare pentru a se adapta și a prospera în acest mediu în schimbare.
Andi Cristea, raportor general al Consiliului Europei pentru știință și tehnologie, a explicat tendințele pentru piața muncii în următoarele decenii și cum vor fi influențate de inteligența artificială.
„Capacitatea noastră de adaptare, creierul uman, nu pot să țină pasul cu inovația tehnologică care este extrem de rapidă. Eu ca raportor general, citind foarte mult în domeniul acesta, sunt depășit și admit că toată lumea, obiectiv vorbind, este depășită de viteza și numărul tehnologiilor prezente în viața de zi cu zi. Vorbim de inteligența artificială și joburi. Este o realitate. Sunt studii și predicții făcute pe un fundament științific solid. În următorii 10-15 ani, toate joburile care acum se fac din fața unui calculator de către o persoană vor fi înlocuite de algoritmi de inteligență artificială, rețele neurale, și lucrurile acestea care nu sunt foarte bine înțelese, dar care sunt extrem de puternice. Vor schimba tot ceea ce știm despre piața muncii și modul în care noi interacționăm în societate", a spus Andi Cristea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News