Află în articol care este pericolul ascuns al schimbărilor bruște de temperatură.
Deși oamenii se bucură că au parte de ierni mai calde și nu mai cheltuie atât de mulți bani pentru căldură sau că au parte temperaturi de vară în martie și aprilie, aceste schimbări bruște de temperatură nu sunt un semn bun. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în următoarea perioadă și de ce România se confruntă acum cu o secetă pedologică extinsă.
"La acest moment vorbim de secetă pedologică extinsă în Moldova, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, dar și a Olteniei. În județul Buzău vorbim de secetă pedologică puternică, semn că din cauza deficitului de precipitații, de la începutul noului an agricol, 1 septembrie 2023, și cel puțin până la 31 martie când se încheie și perioada de acumulare a apei în sol, din cele șapte luni, în cinci luni, cantitățile de precipitații la nivel național au fost deficitare exceptând luna noiembrie și ușor peste în luna martie", a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.
Ne așteptăm în partea de Nord, Nord Vest a țării să cumulăm precipitații dar nu la valori foarte mari care să compenseze aprovizionarea satisfăcătoare și în această parte a țării spre secetă pedologică moderată.
Totodată, aceasta a precizat că în următoarele patru săptămâni temperaturile vor fi peste medie, iar precipitațiile vor fi în continuare deficitare.
"Este posibil să continuăm pe un fond de deficit de precipitații așa cum arată și estimările până în jurul datei de 6 mai. În următoarele patru săptămâni temperaturile vor fi peste medie în general. Precipitațiile vor fi deficitare. O ușoară tendință spre excedent în săptămâna 15-22 aprilie, dar cu siguranță la valori de 10-15 litri pe metru pătrat nu pot compensa deja deficitul acumulat. Trebuie să menționăm faptul că iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. Observăm tendința valurilor de căldură mult mai timpuriu și cu o frecvență mai mare. (...) Este posibil să înregistrăm noi recorduri. Am încheiat un 2023, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, o lună februarie, de iarnă, cea mai caldă din istorie", a mai spus Elena Mateescu.
Astfel, deși noi ne bucurăm de vremea caldă, seceta afectează culturile agricole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News