Glutenul poate provoca inflamații ale creierului, sugerează un nou studiu.
Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz, secară și alte cereale consumate pe scară largă. Această componentă este adăugată și la multe alimente procesate. Research a sugerat că glutenul ar putea contribui la inflamația periferică a tractului gastrointestinal și a sistemului nervos enteric, scrie Medical News Today.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, glutenul din grâu poate declanșa și inflamația centrală a creierului. În studiul lor pe șoareci, echipa a hrănit rozătoarele masculi fie cu o dietă săracă în grăsimi, fie cu o dietă bogată în grăsimi, adăugând ulterior gluten.
Profesorul asociat dr. Alexander Tups, autorul principal, a spus că adăugarea de gluten la oricare dietă "a dus la o creștere semnificativă a numărului de microglie și astrocite în nucleul arcuat (ARC) al hipotalamusului, o regiune cheie a creierului pentru metabolismul. Control".
Astrocitele și microglia sunt două tipuri de celule imunitare din creier. Ele sunt similare cu macrofagele, care se găsesc în sânge, și joacă un rol în inflamație. Regiunea hipotalamică a creierului este responsabilă de reglarea funcțiilor metabolice care controlează greutatea și zahărul din sânge.
Cercetătorii de la Universitatea din Otago au emis ipoteza că inflamația hipotalamică indusă de gluten poate duce la leziuni ale creierului, creștere în greutate corporală și reglarea afectată a glicemiei. La rândul lor, aceste condiții pot crește riscul de deteriorare a funcției de memorie.
În timp ce această cercetare a fost efectuată la șoareci, dr. Tups a remarcat că șoarecii și oamenii împărtășesc mai mulți factori fiziologici comuni.
"Șoarecii […] au un sistem circulator, reproductiv, digestiv, hormonal și nervos foarte asemănător. Deci, este foarte posibil ca aceeași inflamație pe care am găsit-o la șoareci să se întâmple la oameni", a spus el.
Cercetătorii au folosit șoareci masculi de la unitatea de reproducere a Universității din Otago. Au hrănit șoarecii fie cu o dietă săracă în grăsimi, cu 10% grăsimi, fie cu o dietă bogată în grăsimi, cu 60% grăsimi, cu sau fără gluten de grâu 4,5%.
În următoarele 14 săptămâni și jumătate, șoarecii au fost hrăniți cu una dintre cele patru diete:
1. dieta săracă în grăsimi
2. dieta săracă în grăsimi cu gluten
3. dieta bogată în grăsimi
4. dieta bogată în grăsimi cu gluten.
Dietele îmbogățite cu gluten au un conținut de 4,5% gluten, care este echivalentul consumului mediu zilnic de gluten al unui om.
Glutenul nu a avut niciun efect asupra masei corporale a șoarecilor masculi atunci când a fost adăugat la o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Cu toate acestea, șoarecii care au urmat o dietă bogată în grăsimi și îmbogățit cu gluten au câștigat masă corporală și grăsime în comparație cu cei hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și fără gluten. Cercetătorii au observat că glutenul adăugat la dieta cu conținut scăzut de grăsimi a crescut nivelul de proteină C reactivă, un marker al inflamației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu