Pericolul ascuns din sucuri. Cantitatea de microplatice creşte atunci când sticlele sunt deschise de mai multe ori

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

În sticlele de suc au fost descoperite miclopastice, cantitatea cărora creşte pe măsură ce sticlele sunt deschise.

Un nou raport a descoperit mai multe micro și nanoplastice în sticlele de sifon,  iar experții avertizează că numărul acestora crește în funcție de câte ori sunt deschise sticlele. Un ONG francez a identificat șase tipuri de plastic în sifonul Coca-Cola și Schweppes, potrivit unui raport publicat în această săptămână.

Organizația Agir pour l’environnment a efectuat studii în două laboratoare privind prezența potențială a nano și microparticulelor de plastic atunci când sticlele sunt deschise o dată, de 10 sau de 20 de ori, încercând astfel să imite utilizarea reală, scrie Euronews

Raportul a inclus analiza materialelor plastice cu șase polimeri diferiți identificați. Experții au calificat rezultatele drept „surprinzătoare” având în vedere că „producătorii declară doar doi polimeri în contact cu băutura: (polietilenă) PE pentru capac și PET pentru sticlă”, se spune în comunicatul publicat de organizație.

Aceste rezultate pun sub semnul întrebării „Coca-Cola și autoritățile franceze din domeniul sănătății, care trebuie să garanteze consumatorilor un recipient care să nu-i expună la molecule al căror impact asupra sănătății nu poate fi exclus”, a spus Magali Leroy, care se ocupă de analize în cadrul Agir. .

Descoperirile experților

Astfel, în urma studiilor, după prima deschidere a sticlelor, s-au găsit patru microparticule pentru un litru de Coca-Cola și 4,6 microparticule pentru un litru de Schweppes. Ulterior, după deschiderea sticlelor de 20 de ori, au fost identificate 46 de microparticule pentru un litru de Coca-Cola și 62 de microparticule pentru un litru de Schweppes. Potrivit autorilor studiului, există posibilitatea ca acel capac de plastic folosit pentru sucuri să se degradeze, ducând la mai multe particule pe măsură ce sticla este deschisă din ce în ce mai des.

Toate microparticulele identificate erau mai mici de 500 de micrometri (µm), iar o mare majoritate erau mai mici de 100 µm. Cele mai multe particule legate de deschideri erau mai mici de 50 µm. De asemenea, a fost găsită o „cantitate mare” de nanoparticule în ambele sucuri.

Totodată, autorii studiului afirmă că forma lor cu contururi neregulate „favorizează interacțiunea lor cu alte particule, combinând efectele mai multor polimeri”, se arată în raport, adăugând că facilitează și contactul cu celulele umane.

În urma datelor obținute, ONG-ul a contactat mai multe autorități franceze, cerându-le să implementeze noi linii directoare.

39.000 până la 52.000 de microplastice, ingerate în fiecare an


ONG-ul a tras un semnal de alarmă pentru consumatori și cu doi ani, atunci când și-a publicat studiul privind prezența microparticulelor de plastic în nouă mărci de apă îmbuteliată vândute în Franța.

În alte cercetări anterioare a fost estimat faptul că aportul anual de particule de microplastic din surse alimentare variază de la 39.000 la 52.000 pe persoană în fiecare an. Astfel, potrivit estimărilor experților, se ajunge la 74.000 până la 121.000 de particule consumate pe persoană pe an dacă se numără și cele inhalate.

Deși potențialele consecințe ale expunerii la microplastic asupra sănătății umane sunt încă studiate, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul acestora, mai ales atunci când omul este expus la ele pentru o perioadă îndelungată de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel