Pericolul care se ascunde în spatele creditelor ieftine luate de la IFN-uri. Avertismentul lui Adrian Negrescu: Cât ai putea ajunge să plătești

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @annavaasi1
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @annavaasi1

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness, despre pericolul care se ascunde în spatele creditelor ieftine luate de la IFN-urile care își fac o reclamă agresivă, la ce risc se expun acești oameni, dar și despre situația aberantă în care băncile sunt supraimpozitate, în timp ce aceste ”cooperative de credit” sunt lăsate, practic, în pace. 

Într-adevăr, sună tentant acele reclame ce promit credite obținute în 24 de ore fără prea multă bătaie de cap, doar cu buletinul și, eventual, cu o declarație de venit. Mai ales în situații de forță majoră, când ai nevoi de bani de la o zi la alta, cum spune Adrian Negrescu. Dai fuga, semnezi în grabă un angajament și pleci cu suma cerută, fericit că-ți poți rezolva problemele. Neglijând însă să parcurgi cu atenție contractul semnat și unde, cu litere mici sunt trecute acele detalii care ar trebui să te pună nu doar pe gânduri, ci și pe fugă. Pentru că dobânzile aplicate sunt uriașe. Iar condițiile extrem de punitive, după cum subliniază în interviu analistul financiar.

Dobânzi de peste 1000% 

”Este o vorbă la români: deschide ochii, ca să nu deschizi punga. Este valabil și în cazul acestor împrumuturi de la IFN-uri care se promovează foarte agresiv în spațiul public și care oferă dobânzi de până la 1000% și chiar mai mult. Când ai nevoie de bani, când ai o înmormântare, când ai o problemă de sănătate și ai nevoie de bani de azi pe mâine, încearcă să împrumuți din orice altă parte decât la IFM-uri, pentru că la multe dintre aceste întreprinderi financiare contractele de împrumut sunt foarte punitive. Adică te poți trezi că plătești suma respectivă de vreo 100 de ori mai mult față de cât ai împrumutat”, a avertizat Adrian Negrescu.

Care este riscul? 

Iar dacă se ajunge în situația în care persoana care a apelat la serviciile IFN-urile nu mai pot restitui creditul luat, ”ratele respective sunt titluri executorii. Ceea ce înseamnă că riști să rămâi fără casă, fără bunuri personale, pentru că se poate întâmpla chiar și la o singură rată. Mare atenție, pentru că legislația în domeniul acesta este extrem de lax, adică este extrem de favorabilă IFN-urilor, mai puțin consumatorilor. Protecția consumatorilor a încercat, în ultimii ani, să controleze și să tragă un semnal de alarmă legat de acest segment, dar îmi este teamă că nu au rezolvat problema și, mai mult decât atât, au dus o mare parte din împrumuturile populației către această zonă de IFN-uri. 

...

Citiți mai departe pe DCBusiness: https://www.dcbusiness.ro/capcana-ifn-urilor-scrisa-cu-litere-mici-adrian-negrescu-deschide-ochii-ca-sa-nu-deschizi-punga_663515.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel