Foarte puţini oameni conştientizează pericolul combinării grapefruitului cu anumite medicamente, avertizează experţii canadieni.
Autor: Anca Murgoci
Grapefruitul şi pomelo au anumiţi substanţe care împiedică ca organismul uman să descompună medicamentele. Acest lucru ar putea duce la supradoze periculoase în corp, provocând moartea subită, informează BBC.
Experţii, care au publicat studiul în Canadian Medical Association Journal, spun că numărul de medicamente care devin periculoase în combinaţie cu grapefruitul sau pomelo este în creştere. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Lawson spun că numărul de medicamente care au efecte grave a crescut de la 17 în anul 2008 până la 43 în anul 2012. Aici vorbim despre o gamă variată de medicamente care tratează hipertensiunea, cancerul, vorbim despre statinele care reduc nivelul colesterolului şi vorbim despre medicamentele care ajută organismul să îşi revină după un transplant de organe.
Grapefrutul conţine un compus chimic, numit furanocumarina, care elimină o enzimă din organism care este însărcinată cu descompunerea medicamentelor. Furanocumarinele se ataşează – şi astfel o fac inactivă – de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, o cantitate prea mare de medicamente va rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la moartea subită, la distrugerea rinichilor, la sângerări gastrointestinale şi alte probleme de sănătate.
Experţii nu ştiu câţi oameni sunt afectaţi de această problemă, însă spun că persoanele cu vârste mai mari de 45 de ani au un risc crescut, pentru că acestea consumă cea mai mare cantitate de grapefruit şi totodată lor li se prescrie cel mai mare număr de medicamente.
Citiţi şi:
http://www.dcnews.ro/2012/02/accidentele-cerebrale-pot-fi-prevenite-cu-fructe-acre/
http://www.dcnews.ro/2012/08/sucurile-naturale-iti-ofera-un-stil-de-viata-sanatos/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu