Pericolul criteriului anonimatului

Flaviu Predescu, într-o analizată realizată în exclusivitate pentru DC News, vorbește despre pericol ascuns de reforma impusă din stradă.

Scriitorul atrage atenția asupra apariției unor noi mesaje venite dinspre anumite partide care caută tineri.

Vă invităm să citiți analiza lui Flaviu Predescu realizată pentru DC News:

O idee care mi-a atras atenția în ultima vreme a fost cea a apariției unor noi mesaje venite dinspre anumite partide care caută tineri. Pe față, ca la iarmaroc: „Partidul Cutare, al Noului și Neprihănirii, caută tineri pentru schimbarea clasei politice". Este iarăși o mare minciună și o prelungire cu încă patru ani a unei minime reforme politice. Această petardă cu fum va împiedica tocmai partidele tradiționale, care au structuri reale, să se reformeze. Atât și nimic mai mult. Un partid nou, înființat din temelii și făcut numai din tineri nu are cum să reziste pe „piața" politică. Ori în spatele lui vor sta niște inși abili, care vor coordona munca organizatorică, ori vor eșua lamentabil, chiar comic, asemenea unor copii cărora li s-au dat pe mână cheile unei uzine și li se cere s-o administreze și chiar să facă profit.

Partidele clasice ca PSD și PNL, dar și altele, sunt obligate să facă două lucruri simple. Primul ar fi revitalizarea organizațiilor de tineret. Asta ar însemna susținerea cât mai multor activități utile și deschiderea unor colaborări între tinerii acestor partide și tinerii specialiști din varii domenii. Oamenii cu adevărat tehnocrați nu sunt foarte tentați să facă muncă politică. La prima dezamăgire vor tinde să se întoarcă la specialitatea lor. Trebuie deci gândit un plan de comunicare pentru menținerea specialiștilor aproape de politică și atunci când lucrurile nu se întâmplă întocmai cum își doresc cei tehnici. Probabil că organizațiile meșteșugărești nu aveau în spate chiar o idee rea. Ele erau și pepiniere de cadre dar și spații de idei pentru oameni cu limbaj și gândire specifice unor profesii de bază. Unde s-ar putea crea o punte mai bună dacă nu într-un astfel de „parc" nu industrial, ci politic?

Înființarea mentoratului politic

Al doilea lucru care musai trebuie făcut tot de către partide este înființarea mentoratului politic. Aceasta ar consta în alegerea unor mentori, oameni cu experiență politică și administrativă care să coordoneze mai mulți tineri care țintesc să preia frâiele administrației. Politica este datoare să le spună tinerilor că există și varianta eșecului. Nu în toate cazurile cine se pregătește pentru o activitate politică ajunge să conducă și să administreze banul public. Până la urmă politica are ca scop administrarea bugetului comun. Distribuirea resurselor financiare conform legii, sub forma unor diferite politici, este misia celui care guvernează. Determinarea unor activități care să asigure o viață bună pentru oameni va fi scopul final – livrarea produsului politic, măsurabil în nivel de trai. Încropirea unui guvern de tranziție pe criteriul anonimatului, format în mare parte din interpuși ai partidelor la oameni impuși de foști CDR-iști reînviați, a fost o soluție jignitoare pentru ideea de țară europeană în sine dar și pentru democrație.

Nota redacției: Titlul de home page aparține redacției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel