PERICOLUL din mașina de spălat: Cum te pot îmbolnăvi hainele, chiar dacă abia au fost scoase din cuvă

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cercetătorii au descoperit că bacteriile potențial dăunătoare din hainele pe care le spălăm nu sunt distruse la temperaturi joase, rezultatul fiind un „cocktail“ de germeni.

Nivelurile ridicate de bacterii găsite de microbiologi în mașinile de spălat și pe hainele presupus curate i-au determinat pe oamenii de știință să fie mai vigilenți. Studiile au arătat că bacteriile din mașina de spălat pot fi transferate la mai multe cicluri de spălare, iar în două linguri de apă din mașina de spălat se pot găsi până la un milion de bacterii. „Spălarea la temperaturi joase, de 30 de grade, oferă condiții optime pentru ca microbii să se dezvolte și să se multiplice în sertarul pentru detergent sau în sistemul de închidere a mașinii de spălat“, susține unul dintre cercetători.

Cum să evitați contaminarea hainelor în mașina de spălat

- cel puțin o dată pe lună puneți în funcțiune mașina de spălat, fără haine, la temperatura de 90 de grade, pentru a curăța interiorul acesteia;

- spălați lenjeriile de pat, lenjeria intimă și ciorapii separat de prosoapele de bucătărie;

- nu închideți ușa mașinii de spălat imediat după un ciclu de spălare, deoarece aerul reduce creșterea nivelului de bacterii;

- curățați regulat sistemul de închidere a mașinii de spălat și compartimentul pentru detergent

- din când în când este indicată folosirea unei soluţii obţinute dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu, oţet şi apă caldă. Cu aceasta se curăţă componentele maşinii de spălat, inclusiv interiorul cuvei, pentru a asigura dezinfectarea acesteia.

Cercetătorii au descoperit că 25% din mașinile de spălat din gospodării conțin bacterii fecale. În afara acestora, s-a mai detectat și bacteria E. Coli, periculoasă pentru sistemul nostru digestiv. Deși apa fiartă este sfântă în ceea ce privește uciderea bacteriilor, cea rece este mai economicoasă și mai prietenoasă cu mediul. Pentru a-ți proteja familia, nu încărca prea tare mașina de spălat, ca detergentul să poată penetra în țesături. Spală-te pe mâini după ce ai scos rufele din mașina de spălat ca să nu împrăștii microbi periculoși.  Căldura fierului de călcat sau a uscătorului va ucide restul de germeni.

Spală lenjeria intimă separat 

De ce? Pentru a reduce alergenii! Ar fi mai bine să speli separat de celelalte rufe lenjeria intimă, cu apă fiartă și înălbitor. O dată pe săptămână, fă un ciclu de spălare fără rufe, cu o măsură de înălbitor, pentru a distruge bacteriile din cuva mașinii.

Spală lenjeriile de pat în apă fierbinte

Cearceafurile și fețele de pernă găzduiesc milioane de acarieni care se înfruptă din pielea ta în timp ce dormi. Acarienii reprezintă cea mai comună cauză de alergie. Acești gândăcei invizibili trăiesc și în haine și covoare, însă în lenjeriile de pat au concentrație maximă. Pentru a scapă de acarieni, spală săptămânal lenjeriile de pat în apă fierbinte, la minimum 50 grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel