Pericolul din tatuaje. Impactul tatuajelor asupra sănătății

Un nou studiu efectuat de cercetători germani scot în evidență posibilele riscuri ale tatuajelor care nu au fost încă investigate.

Cei care își ”decorează” pielea știu că tatuajul ales va fi întotdeauna o parte din el însuși, dar nu știu însă ce efect are acesta asupra sănătății.

Tatuajul nu rămâne inert într-un colț al pielii: elementele care alcătuiesc cerneala se detașează și migrează, călătoresc în interiorul corpului sub formă de micro și nanoparticule, până la ganglionii limfatici, arată studiul.

”Oricine își face un tatuaj ", spune Hiram Castillo, unul dintre autorii studiului, ” este adesea foarte atent în privința alegerii centrelor unde sunt folosite ace sterile de unică folosință, dar nimeni nu controlează compoziția chimică a culorilor. Studiul nostru arata ca poate ar trebui.", potrivit La Stampa.

Experții au observat că se cunosc puține despre potențialele impurități ale amestecurilor de culori aplicate pe piele. Cele mai multe cerneluri pentru tatuaje conțin pigmenți organici, dar conțin, de asemenea, conservanți și uneori nichel, crom, mangan sau cobalt.

În plus față de ”negrul de fum”, al doilea ingredient cel mai frecvent utilizat în cernelurile pentru tatuaje este dioxidul de titan (TiO2), un pigment alb aplicat în mod normal pentru a crea unele nuanțe amestecate cu coloranți. Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în aditivii alimentari, în produsele de protecție solară, în vopsele. Întărirea întârziată și mâncărimile, sunt adesea asociate cu tatuajele albe și cu efectul utilizării TiO2.

Oamenii de știință de la Institutul federal german pentru evaluarea riscurilor, Universitatea Ludwig-Maximilians și Physikalisch-Technische Bundesanstalt, au reușit să obțină o imagine foarte clară a poziției dioxidului de titan odată ce acestea intră în țesut.

Până în prezent, pericolele care ar putea rezulta din tatuaje au fost studiate numai cu ajutorul analizei chimice a cernelurilor și a produselor de degradare in vitro.

"Am știut deja că pigmenții călătoresc de la tatuaje la ganglioni limfatici din cauza unor dovezi vizuale: ganglionii limfatici devin colorați cu culoarea tatuajului", spune Bernhard Hesse, unul dintre primii autori ai studiului.

"Este răspunsul organismului la curățarea locului de intrare din tatuaj. Ceea ce nu știam că migrează într-o formă mică, ceea ce înseamnă că nu pot avea același comportament microparticule. Aceasta este problema: nu stim cum reactioneaza nanoparticulele »

Măsurătorile prin tehnica de fluorescență cu raze X au permis echipei să detecteze dioxidul de titan micro și nano-dioxidul atât în piele, cât și în mediul limfatic.

[citeste si]

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel