Pericolul inteligenței artificiale și lipsa de adaptare a universităților. Doru Dima, specialist resurse umane: Vor rămâne mulți șomeri. Un robot înlocuieşte, în medie, cam 140-150 de oameni

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Doru Dima, specialist în resurse umane, a vorbit despre pericolul inteligenței artificiale pe piața muncii.

Publicitate

"Universităţile pregătesc specialiști în domenii şi competențe care nu vor mai fi utilizate în viitor"

"La cum arată legislaţia europeană, astăzi, și cum arătăm noi, din punct de vedere al strategiilor adaptării digitalizării, cu siguranţă vor rămâne mulţi şomeri. În momentul în care predicţiile, astăzi, sunt despre o dispariţie a joburilor undeva între 9% şi 46% din tot ceea ce există şi înlocuirea acestora cu meserii noi, iar universităţile ne pregătesc specialiști care, în proporţie de peste 40%-50% vor fi specializaţi în domenii şi competențe care nu vor mai fi utilizate în viitor, da.

Ne vom trezi cu foarte mulţi oameni care nu ce să facă şi care vor fi şi în situaţia destul de complicată de a se reprofesionaliza, iar temerile astea nu sunt de ieri, de azi. Temerile astea există de foarte multă vreme, iar Comitetul economic şi social european chiar are în plan să implementeze un cod etic a tot ceea ce înseamnă utilizarea inteligenţei artificiale.

Am ajuns în faza în care legiferăm ce are voie să facă un robot, în sensul că robotul niciodată nu va subordona omul. În situația asta suntem astăzi, în care încercăm să identificăm nişte legi care, din punct de vedere al înţelegerii noastre, par destul de ciudate - "cum adică să îi spun unui robot să respecte o lege?", a spus Doru Dima, la Antena 3 CNN.

Vezi și răspunsul AI după acest articol DCNews

"Un robot înlocuieşte, în medie, cam 140-150 de oameni"

"Din punct de vedere economic, strategic, al legislației, se întâmplă ceva, pentru că, de exemplu, studiile ne spun că, în următorii 5 ani, vor dispărea peste 25 de milioane de locuri de muncă și vor fi create alte 14-15 milioane de locuri de muncă ce nu vor mai fi asociate cu competențe şi cunoştinţele care sunt astăzi în piaţă. Atenţie! Vorbim de un interval de 5 ani. Practic, dacă ne uităm un pic la ceea ce se întâmplă cu inteligenţa artificială, un robot înlocuieşte, în medie, cam 140-150 de oameni. Asta înseamnă că, mergând pe predicţiile respective, în următorii ani peste 7 milioane de joburi vor fi preluate de către roboţi - vorbim de studiile la nivelul Uniunii Europene.

Drept urmare, noi, iată că, pentru prima oară, ne bucurăm că suntem în coada Europei, pentru că cele mai afectate joburi vor fi cele din ţările dezvoltate pentru că acolo este foarte multă tehnologie, pentru că acolo deja tehnologia înlocuieşte foarte mulţi oameni şi, până ajunge la noi,  o să mai dureze 10-15 ani. Întrebarea este ce facem noi în intervalul ăsta? Pentru că universităţile nu se adaptează, sunt doar foarte puţine universități care iau în considerare competențele viitorului, joburile viitorului. Majoritatea joburilor viitorului se duc în zona de programare, de development, de experţi. Atenţie! În toate industriile! Noi avem ce să facem. Avem şi joburi care nu pot fi excluse", a mai spus specialistul.

- Image by rawpixel.com on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel