Norovirusul (virusul Norwalk) reprezintă un grup de virusuri care cauzează apariția gastroenteritei acute - o infecție la nivelul stomacului și al intestinelor, denumită popular „gripa stomacului”, deși boala nu are nicio legătură cu virusul gripal.
Grupurile de norovirus sunt rezistente la dezinfectarea cu detergenți și ultraviolete, potrivit noilor cercetări. Necesitatea de a revizui practicile actuale de igienizare care vizează protejarea oamenilor de aceste virusuri reprezintă o preocupare la nivel mondial.
Cercetarea, condusă de dr. Danmeng Shuai, profesor la Universitatea George Washington, și dr. Nihal Altan-Bonnet, cercetător de la Institutul Național de Sănătate din SUA, este publicată în revista „Environmental Science & Technology”.
Infecția cu norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Epidemiile sunt mai frecvente în lunile de iarnă, având în vedere că oamenii petrec mai mult timp impreună în spații închise.
Norovirusul poate rezista unei game largi de detergenți chimici, unei temperaturi de până la 60 de grade Celsius, cât și înghețului. Totodată, poate supraviețui pe suprafețe, cum ar fi clanțele și fețele de masă, timp de aproape două săptămâni. În apele subterane, Norovirusul rezistă timp de luni sau chiar ani.
Potrivit cercetătorilor, sunt necesare studii viitoare pentru a afla dacă anumite tipuri de soluții de curățare sau doze mai mari de lumină UV ar degrada membrana de protecție și / sau ar distruge virusurile din interior.
În cele din urmă, cercetarea ar putea fi utilizată pentru a elabora metode de dezinfectare mai eficiente care ar putea fi utilizate pentru curățarea suprafețelor acasă, în restaurante și în locuri în care norovirusul se poate răspândi și poate provoca focare, cum ar fi pe navele de croazieră.
„Rezultatele studiului nostru reprezintă un pas înainte în furnizarea de linii directoare riguroase pentru controlul agenților patogeni, în special în mediul nostru construit și pentru protecția sănătății publice”, spune Altan-Bonnet, citat de 20min.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu