Situația de la cea mai mare centrală nucleară europeană, Zaporojie din sud-estul Ucrainei, rămâne un motiv de îngrijorare la nivel internațional. Capturată de Rusia în 2022, centrala a fost prinsă în repetate rânduri în focuri încrucișate, iar experții se tem de un potențial dezastru nuclear similar cu cel de la Cernobîl.
Cel mai recent incident, a implicat o dronă kamikaze care a lovit centrala în aprilie, ambele părți implicate în conflict acuzându-se reciproc. Fostul inspector nuclear șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Robert E. Kelley, consideră că este ilogic să se tragă cu drone kamikaze spre Zaporojie, subliniind că nu există un risc de explozie.
AIEA a confirmat că nu a observat daune structurale după incidentul din 7 aprilie, dar a condamnat ferm atacul, scrie euronews.com.
Loviturile anterioare asupra centralei Zaporojie au dus la întreruperi de curent electric, periculoase deoarece reactoarele nucleare necesită răcire constantă pentru a evita supraîncălzirea și potențialele explozii. Cu toate acestea, Kelley declară că riscul unui dezastru de tip Cernobîl este infim, subliniind diferențele de construcție între reactoarele celor două centrale.
El explică faptul că reactorul de la Cernobîl conținea grafit inflamabil ce a propagat incendiul și a răspândit material radioactiv în atmosferă, spre deosebire de reactoarele de la Zaporojie. De asemenea, centrala de la Cernobîl nu beneficia de un dom de protecție din beton și oțel, proiectat pentru a conține explozii și scurgeri radioactive.
În prezent, reactoarele de la Zaporojie sunt oprite, iar personalul ucrainean a rămas în mare parte la posturi, reducând riscurile de operare necorespunzătoare.
Răspunsul este, aparent, da. Peste 150 de reactoare nucleare funcționează pe teritoriul Uniunii Europene, fiecare țară având o agenție dedicată pregătirii în situații de urgență nucleară. Coordonarea la nivel european a crescut semnificativ de la accidentul de la Fukushima din 2011. Organizația HERCA armonizează procedurile de siguranță în cazul unui astfel de incident, în strânsă legătură cu AIEA.
Jan Johansson, specialist în pregătire pentru situații de urgență la Agenția Suedeză pentru Siguranță Radiațională, explică faptul că pregătirea este crucială. În cazul unui accident nuclear, procedura standard presupune evacuarea unei zone de cinci kilometri în jurul centralei și alertarea populației pe o rază de 25 de kilometri.
Sisteme de alarmă, atât stradale, cât și în locuințe, asigură transmiterea rapidă a informațiilor. Fiecare cetățean primește o tabletă de iod care protejează glanda tiroidă, iar instrucțiunile sunt transmise prin intermediul canalelor media oficiale.
Experții subliniază că, în cazul unui incident nuclear, adăpostirea într-o locuință obișnuită este suficientă, autoritățile efectuând exerciții de pregătire periodice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News