Perioada de valorificare a producțiilor realizate prin „Programul Tomata” ar putea să fie prelungită până la 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut inițial, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a elaborat un proiect de act normativ în acest sens, transmite Agerpres.
„Sunt în permanent dialog cu fermierii și din discuțiile pe care le-am purtat în ultima perioadă cu legumicultorii înscriși în Programul Tomata am înțeles dificultățile pe care aceștia le întâmpină în obținerea producției. Pentru că primăvara anului 2022 s-a dovedit una atipică, în care perioadele de temperaturi scăzute s-au prelungit, iar costurile de producție au fost mari, în contextul exploziei prețurilor la energie electrică și gaze naturale, am decis să prelungim termenul de valorificare pentru legumele în spații protejate pe care fermierii români le cultivă cu multă trudă”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.
De asemenea, prin actul normativ propus se modifică și termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, acesta urmând a fi data de 30 august inclusiv, față de 30 iunie, cum era stabilit inițial. Actul normativ supus dezbaterii publice poate fi consultat în secțiunea Transparență decizională/Proiecte de acte normative de pe site-ul madr.ro.
MADR a alocat în acest an 225 de milioane de lei pentru susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, respectiv ardei gras, ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. Programul denumit generic 'Tomata' este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro/beneficiar, iar producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News