Urmărește emisiunea live



Permis medical UE. Belgia, ”confuzie”, după ce a zis Ursula von der Leyen

Belgia a criticat, luni, declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind un potenţial permis medical european digital, care ar include date despre vaccinare şi despre teste anticoronavirus, subliniind că proiectul generează „confuzie” privind scopul acestui document.

Tema certificatului de vaccinare a fost abordată săptămâna trecută, la summitul Consiliului European. Liderii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene să definească norme comune pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare, dar nu există un acord asupra drepturilor pe care le-ar conferi un astfel de certificat. De altfel, Consiliul European a anunţat clar, în Declaraţia comună oficială adoptată la summit: "Cerem continuarea eforturilor asupra unei abordări comune privind certificatele de vaccinare şi vom reveni asupra acestui subiect".

În acest context, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat luni că a discutat cu parlamentari din cadrul formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) despre o serie de teme europene, inclusiv despre un "permis verde digital". Ursula von der Leyen a explicat că documentul nu va conţine doar date despre vaccinare, ci şi despre testele anti-Covid-19 şi despre vindecarea de boală.

Belgia a reacţionat imediat, denunţând „confuzia" generată de afirmaţiile preşedintelui Comisiei Europene. "Ideea unui sistem european standardizat care să permită fiecărei persoane să adune, pe acelaşi document digital (certificat), informaţii despre vaccinare, teste etc. este bună. Totuşi, în propunerea doamnei Ursula von der Leyen, noţiunea de «permis» generează confuzie privind obiectivul pe care trebuie să îl urmărească acest certificat", a afirmat, pe Twitter, Sophie Wilmès, vicepremier al Belgiei şi ministru de Externe.

"Pentru Belgia nu se pune problema unei legături între vaccinare şi libertatea de deplasare în Europa. Respectarea principiului nondiscriminării este cu atât mai fundamentală cu cât vaccinarea nu este obligatorie, iar accesul la vaccin nu este încă generalizat", a subliniat Sophie Wilmès, notează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel