Permisele COVID se vând în Franța prin intermediul rețelei de socializare Snapchat.
Zeci sau chiar sute de certificate COVID au fost vândute în Franța prin intermediul rețelei de socializare Snapchat. Cetățenii care operează conturile susțin că pot face rost de un certificat „în câteva ore”, a scos la iveală o investigație a AFP, citată de Euronews.
Certificatele false au fost promovate către cetățenii francezi care nu doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului, dar vor să profite de permisele de sănătate COVID-19.
„Vaccinarea devine opțională datorită serviciului nostru”, scrie un cont de pe Snapchat.
Luna trecută, Franța a aprobat obligativitatea permisului de sănătate în baruri, restaurante și locuri de cultură unde se adună mai mult de 50 de persoane.
Din 13 august, certificatele digitale COVID au devenit obligatorii în spațiul Uniunii Europene.
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: ”Țara care a emis pașaportul”, numărul ”pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcție de categorie, se completează:
- Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
- Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
- Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci