Încep înscrierile în cadrul DiscoverEU pentru obţinerea permiselor de călătorie gratuite.
Pentru a avea șansa de a obține un permis de călătorie, tinerii sunt încurajați să se înregistreze pe Portalul European pentru Tineret, să completeze un chestionar format din 5 întrebări și să răspundă la o întrebare suplimentară (utilizată drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale). Perioada de înregistrare se încheie pe 18 octombrie, la ora 12:00 (ora 10:00 GMT).
Candidații selectați, născuți între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2005, vor avea ocazia să călătorească în Europa timp de până la 30 de zile în intervalul 1 martie 2024 - 31 mai 2025. Această oportunitate este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe care sunt asociate programului Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.
Participanții vor beneficia, de asemenea, de inițiativele lansate în 2022 în cadrul Anului European al Tineretului, cum ar fi "Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022" și Itinerarul cultural DiscoverEU. Această ultimă inițiativă combină diverse destinații și domenii culturale, inclusiv arhitectură, muzică, arte plastice, teatru, modă, design și multe altele, scrie Agerpres. Călătorii DiscoverEU au ocazia să viziteze Capitalele Europene ale Culturii, destinații aflate pe prestigioasa listă a Patrimoniului Mondial UNESCO sau locuri care împărtășesc moștenirea culturală europeană.
Aceștia pot, de asemenea, să facă o oprire în orașele care au primit eticheta Access City Award. Aceste orașe s-au străduit să devină mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități. Beneficiarii vor continua să aibă acces la un card de reduceri care oferă peste 40.000 de oportunități de reducere pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.
Agențiile naționale Erasmus+ oferă sprijin tinerilor prin organizarea întâlnirilor informative înainte de plecare, pregătindu-i pentru călătorie. De asemenea, aceste agenții organizează în mod regulat întâlniri DiscoverEU care oferă un program cultural interesant cu o durată cuprinsă între una și trei zile, în toate țările Erasmus+. Până în prezent, s-au desfășurat peste 100 de astfel de întâlniri, iar acestea vor continua și în anii următori.
Programul Erasmus+ pune un accent deosebit pe incluziunea socială, oferind sprijin participanților cu dizabilități sau probleme de sănătate în timpul călătoriilor lor. În plus, în octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au lansat Acțiunea pentru Incluziune din cadrul Inițiativei DiscoverEU, care permite organizațiilor ce lucrează cu tineri cu mai puține oportunități, precum și grupurilor informale de tineri, să solicite granturi.
Participanții la Acțiunea pentru Incluziune DiscoverEU vor primi sprijin suplimentar, inclusiv posibilitatea de a călători împreună cu însoțitori. În 2023, vor avea loc două runde de înscrieri în cadrul Acțiunii pentru Incluziune. În prima rundă de înscrieri, desfășurată în octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au acordat 108 proiecte, iar primii beneficiari ai acestei acțiuni specifice au început călătoria în martie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News