Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a spus care sunt persoanele care ar putea fi scutite de certificatul verde.
"O să trebuiască să găsim o soluţie pentru persoanele care au contraindicaţii temporare la administrarea de vaccin. Dau un exemplu: o persoană cu neoplazie, care face chimio sau radioterapie nu că este contraindicat, nu face rău, dar problema este că nu obţine un răspuns imun datorită situaţiei în care se află pentru moment. O să căutăm o soluţie astfel încât şi astfel de persoane să poată să beneficieze, pentru perioada în care se solicită acest certificat care are un sistem de introducere, dar şi de ieşire din necesitatea utilizării lui", a anunţat, miercuri seara, la Digi24, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi seara, că proiectul de act normativ privind certificatul verde COVID "trebuie să treacă" de Parlament, pentru că altfel "avem cu toţii o problemă".
"Certificatul verde trebuie să treacă, pentru că trebuie să avem la dispoziţie un instrument, dacă, cumva, apare un val pandemic. Dacă nu apare un val pandemic, atunci avem doar un cadru legal. (...) Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toţii o problemă", a precizat ministrul Sănătăţii, după ce a fost prezent în Comisiile reunite de buget-finanţe pentru avizarea bugetului pe 2022 al Ministerului Sănătăţii.
Votarea acestei măsuri, a punctat el, "este responsabilitatea acestei coaliţii".
"Partidul Social Democrat şi-a făcut datoria, a venit cu acest proiect. Suntem dispuşi să îl susţinem din toate punctele de vedere. Asta e situaţia", a adăugat Rafila. Întrebat dacă are susţinerea PSD pe acest subiect, el a răspuns: "Absolut".
Totodată, ministrul a subliniat că, în ceea ce priveşte obligativitatea prin lege a prezentării certificatului verde, "PSD nu are cum să tragă de timp, din moment ce a făcut această propunere", transmite Agerpres.
Valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună și jumătate, a declarat, marți, la Parlament, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El avertizează că riscul cel mai mare va fi în februarie și martie. Întrebat dacă el consideră că valul 5 va dura atât cât va fi în vigoare certificatul verde intern, respectiv o lunăp și jumătate, ministrul Alexandru Rafila a spus că va dura mai mult.
„Eu cred că va dura mai mult de o lună și jumătate, probabil că va dura cel puțin două luni”, a declarat ministrul Sănătății. Potrivit lui Rafila, lunile de risc vor fi februarie și martie.
„Văzând ce se întâmplă și în alte țări, nu știm cât va dura (valul 5 - n.r.), dar vedem cum evoluează lucrurile, cred că lunile de risc maxim sunt februarie și martie”, a mai spus Rafila.
Ministrul a mai spus că vaccinarea cu o doză va permite obținerea certificatului verde intern, potrivit proiectului de lege, dar el va deveni definitiv în momentul în care se face și a doua doză. Altfel, cei care nu vor face a doua doză în intervalul recomandat, pentru Pfizer între 21 și 42 de zile, certificatul își pierde valabilitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News