Persoanele care nu îşi recuperează carnetele de muncă ar putea pierde vechimea

carti-de-munca-4
carti-de-munca-4

Potrivit Inspecției Muncii,  aproximativ 30 la sută dintre titulari nu şi-au recuperat carnetele de muncă, fapt ce poate duce la pierderea vechimii în muncă.

Până acum au fost predate titularilor aproximativ 70 la sută din numărul total de carnete de muncă păstrate şi completate de inspectoratele teritoriale de muncă, scrie Mediafax. "Sunt foarte mulţi care nu au venit să-şi ia carnetele de muncă înapoi", a declarat, luni, inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

El a amintit că, în conformitate cu prevederile Codului muncii, la 1 ianuarie 2011 s-au abrogat dispoziţiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, dată de la care a încetat existenţa carnetului de muncă.

Dantes Nicolae Bratu a explicat că au fost identificate patru motive pentru care nu au fost predate până la această dată toate carnetele de muncă: angajatorii programaţi nu se prezintă pentru ridicarea carnetelor de muncă, deşi au fost înştiinţaţi în scris, angajatorii ai căror salariaţi au fost titularii carnetelor de muncă, nu mai există ca persoane juridice, iar titularii nu se prezintă pentru ridicarea acestora, există carnete de muncă "abandonate" de titulari şi preluate în anul 2000 de la fostele Direcţii generale de muncă sau titularii sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Şeful ITM a mai precizat că aceste documente trebuie păstrate deşi toate datele din ele au fost preluate în format electronic. "Ele există online, dar e bine să aibă şi documentul", a mai spus Dantes Nicolae Bratu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel