EXCLUSIV  Persoanele care nu se bronzează niciodată, doar se ard. Dr. Simionescu spune cum îți dai seama ce tip de piele ai. "Tipul 3, 4, 5 şi 6 sunt cu ochi căprui şi negri"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dr. Olga Simionescu a explicat ce este o arsură solară, cum o tratăm corect și ce tipuri de piele sunt predispuse la arsurile solare.

"Arsura solară este o arsură a celulelor fără pigment, atunci când omul se expune la UVB. UVB-ul creşte între 11 şi 16. Cum arată ea? Sub forma unor placarde de culoarea roșu-viu, cu margini tăiate brusc. De multe ori, este însoţită şi de stare generală alterată -  vorbim despre insolaţie. Alte ori, este doar simplă arsură solară.

Ce este de făcut... În primul rând, omul trebuie scos din soare, pus la umbră. Apoi, trebuie să i se dea fluide non-alcoolice. Dacă nu există insolaţie, dacă nu avem nimic la îndemână, nu aş putea spune că iaurtul nu este o variantă bună, pentru că este un calmant de fapt.... Dar dacă avem la îndemână soluţii, atunci sunt recomandate mixturi cu hidrocortizon acetat, antihistaminice. Sunt foarte eficiente şi sigur că, a doua zi, a treia zi, omul nu mai are voie să se expună la soare", a explicat dr. Olga Simionescu, în emisiunea Academia de Sănătate, de la DCNews TV.

Importanța vârstei când ai o arsură solară

"Erau ghidurile anterioare, din 2022, care spunea că arsura solară este importantă până la vârsta de 18 ani. Dar acum este considerată un inamic periculos indiferent de vârstă. Şi dacă faci la 30 - 40 de ani, tot pe un risc de carcinogeneză", a punctat medicul.

Ce tip de piele nu se arde

"Nu toată lumea se arde. Noi avem şase tipuri de piele, în funcție de cantitatea constituţională cu care ne naştem, baza noastră genetică de pigment al pielii. Tipurile 1 şi 2, care sunt melano-compromise, neavând această melanină se ard.

Tipurile 3, 4, 5 şi 6 nu se ard. Bronzarea înseamnă că pigmentul melaninat ascensionează, urcă până la nivelul stratului unde el este bazal. Dacă omul, ca pigmentare constituţională, se află între tipurile 3, 4, 5 şi 6, adică are melanină suficientă să îl protejeze, atunci el se poate bronza. Poate să îşi facă şi accelerator de bronz dacă doreşte, fără a avea repercusiuni. Dacă, însă, este tipul 1 şi 2 şi mai face şi lucrurile acestea, atunci chiar este o nenorocire", a explicat Olga Simionescu.

Cum îţi dai seama ce tip de piele ai

"Se spune că, dacă ochii sunt albaştri sau verzi, tipul de piele este 1 sau 2. Puţine tipuri de piele, până şi în România, sunt de tip 2 dacă ochii sunt căprui, de pildă. Tipul 3, 4, 5 şi 6 sunt cu ochi căprui şi negri. Dacă exista efelide (n.r. pistrui), este tip 1 sau 2. În al treilea rând, este important cum se răspunde la întrebare: "Te arzi sau te bronzezi, în primele 30 de minute de expunere la soare?" (n.r. pielea nefiind pregătită pentru soare).

Melanul compromis - şi 1, şi 2 - nu se bronzează niciodată, aproape întotdeauna se arde. 3, 4, 5 şi 6 nu se ard. Mai apoi, tipul cu părul roşu - roşcaţii. Ei nu au melanină normală. Ei sunt cei mai predispuşi la cancer de piele, la îmbătrânire cutanată şi la agresiunea solară cutanată", a spus medicul.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel