Persoanele evacuate din Slănic Prahova, în urma surpării unei străzi, nu pot reveni în locuințe până la Paște

FOTO: captura video @ Observator prahovean
FOTO: captura video @ Observator prahovean

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunțat că persoanele evacuate din zona străzii surpare din Slănic Prahova nu vor putea reveni la locuințele lor. Primăria caută soluții pentru cazarea celor 40 de persoane.

Persoanele care au fost evacuate din locuințele aflate în apropierea străzii care s-a surpat în Slănic Prahova nu se vor putea întoarce deocamdată acasă, a anunțat prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, scrie Agerpres.

Potrivit sursei menționate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat, marți, măsuri care vizează devierea rețelelor de utilități, precum și oprirea surpării.

”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităților publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenție și abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de față, ne confruntăm cu niște fenomene de tasare care afectează și blocurile. Nu știm cât vor avansa, nu știm dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de față”, a spus prefectul.

De asemenea, Emil Drăgănescu a declarat că rapoartele specialiștilor au indicat faptul că fenomenul produs la Slănic Prahova nu a fost cauzat de seisme, de ample fenomene în adâncime sau de filonul de sare, dat fiind faptul că orașul se află peste un zăcământ de sare.

”Ele ne spun în felul următor: că fenomenele care s-au produs la Slănic nu au fost cauzate nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare, care de altfel este foarte aproape de zona respectivă.

Este vorba de ape scurse acolo sub diferite forme și mai mult decât atât, de acțiuni antropice, adică, din păcate, intervenția omului (...)

Prăbușirea unei porțiuni din strada 23 August din localitatea Slănic este efectul acțiunii apei care circulă prin subsol, pe dedesubtul satului de asfalt și spală agregatul care îl susține.

Apa respectivă poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau surse datorate activității antropice, apa provenită din precipitații, din agriferele de adâncime mică sau din scurgerile de pe versanți, apa care circulă pe văile formate de circulația apei pe acoperișul masivului de sare, apa provenită din diferite surse antropice precum avarierea conductelor orășenești de apă sau canalizare.

Surparea de teren din orașul Slănic Prahova nu este datorată unei activități seismice, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile, nu au existat microseisme datorate activităților naturale.

De asemenea, măsurătorile de rezistivitate electrică arată faptul că surparea actuală nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime legat de prezența masivului de sare”, a spus prefectul.

Zona surpării, sub monitorizare

Întrebat când se vor putea întoarce în locuințe persoanele evacuate, prefectul a răspuns că după ce măsurătorilor și intervențiile vor indica o stabilitate a zonei.

”Este o întrebare foarte grea, al cărei răspuns încerc și eu să îl găsesc cât mai repede. Cele aproximativ 40 de persoane afectate nu se vor putea întoarce deocamdată acasă. Nu știu să vă spun, pentru că toate aceste date le vom primi după ce măsurătorile și intervenția ne vor indica o stabilitate a zonei.

Acum în sarcina primăriei am trasat să încerce să găsească pentru acești oameni locații, bineînțeles, la solicitarea lor, în care să-și petreacă perioada următoare”, a răspuns Emil Drăgănescu.

Prefectul a subliniat că situația din zonă este monitorizată.

”În momentul de față se monitorizează orice clădire despre care avem indicii că ar putea avea probleme.

Știți că s-a vorbit de Grădinița Nr.1, este monitorizată, astfel încât până la începerea grădiniței să știm dacă au avut loc mișcări în sală. ANAF-ul este monitorizat, blocurile sunt monitorizate, precum și unitățile comerciale și secția de poliție.

Însă, ca instituții publice, o clădire în care nu se vor putea muta autoritățile este secția de poliție. Și blocurile despre care știți”, a conchis prefectul.

Citește și: Motivul prăbușirii străzii din Slănic Prahova. Concluziile raportului prelimiar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel