EXCLUSIV  Persoanele la risc pentru a face fibrom uterin, boală de care suferă foarte multe românce. Dr. Rareș Nechifor: Un alt element important îl reprezintă echilibrul hormonal

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kampus Production)

Fibromul uterin este o afecțiune ginecologică întâlnită la femeile până la menopauză.

 

Fibromul uterin este, în urma incidenței înregistrate în întreaga lume, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin, peste 30% dintre femei descoperind că suferă de unul sau mai multe fibroame uterine, aproape jumătate dintre acestea fiind la vârstă activă, între 20 și 50 de ani. 


Dr. Rareș Nechifor, medic cu experiență la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare, a spus care sunt persoanele la risc pentru a face fibrom uterin

„Fibroamele au o determinare genetică, se moștenesc. De aceea femeile ce au în familie un astfel de istoric au riscul cel mai mare de a dezvolta fibroame simptomatice. Un alt element important îl reprezintă echilibrul hormonal. Stresul, alimentația incorectă, alte tulburări hormonale, lipsa mișcării, o serie de aditivi alimentari, o viață de cuplu deficitară, toți aceștia sunt factori ce stimulează mult creșterea fibroamelor prin excesul de estrogeni. Este important să avem o viață sănătoasă, echilibrată și să facem periodic câte un control ecografic. La fel de important este să ne informăm, să punem întrebări și să primim răspunsuri legate de sănătatea noastră”, a spus medicul într-un interviu pentru DC News.

VEZI ȘI: Tratament fibrom uterin. Dr. Rareș Nechifor: Această metodă e mai mult un eșec terapeutic. Nu reparăm dacă aruncăm la gunoi

„Cel mai mic risc de recidivă îl are embolizarea, acesta este de 2% în mod obișnuit și scade la 0,08% după două intervenții de embolizare. Practic nu avem un astfel de risc. După intervenția chirurgicală de miomectomie, riscul este cu mult mai mare, de 25% la 2 ani și de 60% la 5 ani. De aceea miomectomia nu este o soluție eficientă pe termen lung pentru femeile tinere. Tratamentul medicamentos nu tratează fibroamele, iar scoaterea uterului, histerectomia, este, în opinia mea, mai mult un eșec terapeutic, pentru că nu putem considera că am reparat ceva ce scoatem și aruncăm la gunoi. Dincolo de aceste considerente personale, știm din studii că speranța de viață a femeilor histerectomizate se reduce cu 5 ani”, a spus Dr. Rareș Nechifor pentru DC News.

VEZI ȘI: Fibrom uterin, când devine periculos și trebuie operație. Dr. Rareș Nechifor: Constat, cu surprindere, o problemă privind tratamentul

Când este nevoie de intervenție chirurgicală? Când fibromul uterin ne pune viața în pericol? Când ne poate pune în imposibilitatea de a mai face activitățile pe care le făceam înainte de această boală?

„Când fibromul este foarte mare, adică de peste 15 cm, el ar trebui scos chirurgical pentru că altfel va afecta și alte organe, iar unele complicații grave sunt posibile. Rareori viața pacientei este pusă în pericol, însă există și această posibilitate, mai ales când venele din pelvis sunt comprimate de fibrom. În astfel de cazuri se pot forma cheaguri de sânge ce pot migra în plămâni, o problemă extrem de gravă.

De aceea este important să nu lăsăm fibroamele să crească, adică să facem controale periodice și, dacă e cazul, să intervenim la timp. Surprinzător este însă că problema amânării unui tratament nu apare de cele mai multe ori din cauza pacientei, ci a medicilor care fie recomandă pacientei să mai aștepte pentru prea mult timp, fie o sperie atât de tare încât aceasta nu mai merge la controale decât când nu se mai poate, când sângerările au devenit groaznice, când burtica a crescut foarte mult, când apar dureri mari la efort, la frig sau la ciclu”, a spus Dr. Rareș Nechifor într-un interviu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel