Institutul ARGUMENT a realizat, la comanda DC Medical un studiu cu privire la impactul pandemiei asupra bolnavilor cronici din România. Iată ce părere au aceştia despre un sistem propriu de programare la vaccinare.
"Am fost curioşi să aflăm acest aspect, în contextul în care în luna ianuarie, când s-a decis ca bolnavii cronici să fie parte a etapei a 2-a de vaccinare, au fost probleme foarte mari în ceea ce priveşte înscrierea acestor persoane pe site-urile specializate care făceau programările. Se pare că bolnavii cronici consideră că ar trebui să beneficieze de un sistem propriu de înscrieri, pentru că astfel vor avea probabil mai uşor acces la imunizarea împotriva COVID-19.
Majoritatea e covârşitoare, nouă din 10 cred că ar trebui să aibă un sistem propriu de înscriere pentru vaccinare. Nu cred că se întâmplă doar pentru că vorbim de persoane care sunt efectiv în situaţia asta, de a fi bolnav cronic, cu acces limitat la vaccinare, ci pentru că ei percep că reprezintă o categorie vulnerabilă, au un risc crescut de îmbolnăvire şi, dincolo de asta, şi de transmitere. De regulă, bolnavii cronici trebuie să fie îngrijiţi, şi atunci dacă ei se îmbolnăvesc, există riscul de a transmite boala mai departe", a spus Mădălina Hideg, directorul Institutului Argument în exclusivitate pentru DC NEWS.
Rezultatul sondajului a fost clar, 93 la sută dintre cei intervievaţi au votat pentru existenţa unui sistem propriu de programare la vaccinare pentru bolnavii cronici, în timp ce doar 7 la sută au fost în dezacord.
"Este ceea ce au propus şi profesorii, să aibă un culoar verde pentru vaccinare. Din păcate, nu s-a realizat până astăzi, deşi schimbul de date îi validează pe cei cu probleme cronice după CNP. Dar e mai dificil, poate şi pentru că mulţi dintre cei cu probleme cronice sunt persoane în vârstă care se descurcă mai greu cu platforma", a replicat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu