Cazul femeii care a născut pe trotuar a uimit toată România.
Înainte de a naște pe trotuar, femeia în vârstă de 24 de ani se prezentase la Camera de primiri Urgențe a Spitalului din Urziceni, care nu are însă linie de gardă pentru ginecologie. Tânăra a fost consultată de medicii de la Camera de Gardă a Spitalului care au hotărât să o trimită la Slobozia pentru că spitalul din Urziceni nu are linie de gardă pentru ginecologie.
Includerea moașei în echipa de îngrijire a mamei și copilului, real și în conformitate cu competențele ei, după modelul european, este cheia normalității în acest domeniu. Îngrijirea acordată de moașe reprezintă o soluție crucială pentru a aborda problema furnizării de asistență medicală destinată femeilor și nou-născuților în toate țările lumii. Investiția în profesionalizarea moașelor, în paralel cu o legislație bine definită, aduce beneficii semnificative pentru starea de sănătate a întregii națiuni.
Acolo unde nu sunt obstetricieni pot foarte bine să funcționeze moașele. Sunt peste 1.000 de moașe pe care nimeni nu le folosește, deși activitatea lor este extrem de utilă. Propunerea îi aparține lui Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicina de familie, cu o largă experiență în managementul sistemului sanitar din România.
După cum vedem, statul a cheltuit degeaba cu școlarizarea moașelor. Oricum ele funcționează sub indicațiile doctorilor (așa se întâmplă oriunde în lume). Medicul Iosif Niculescu (ginecolog venit din Germania unde a fost șef de secție obstretică-ginecologie și maternitate) le-a promovat peste tot, dar degeaba.
Mii de mame și de copii ar putea supraviețui cu o monitorizare corectă a sarcinii, a mamei și a nou-născutului.
În dimineața zilei de luni, în fața spitalului din Urziceni, a avut loc o situație neobișnuită: o femeie a dat naștere pe trotuar. În urma incidentului, s-a inițiat o anchetă internă pentru a determina cum a fost posibil ca această situație să aibă loc, mai ales că personalul medical a solicitat o ambulanță pentru a transporta femeia însărcinată la o altă unitate medicală. Motivul pentru această cerere a fost acela că, la momentul respectiv, spitalul din Urziceni nu avea niciun medic ginecolog disponibil. În plus, polițiștii din Ialomița au demarat o investigație penală pentru a clarifica dacă a existat abuz în serviciu.
„Este nevoie urgentă de moașe în România pentru a preveni tragedii. Cazul revoltător de la Urziceni, unde o femeie a născut pe trotuar, în fața spitalului, arată din nou cât de mare este nevoia ca femeile și nou-născuții să aibă acces în sistemul public la îngrijire și servicii medicale sigure pentru ele și nou-născuți.Spitalele cu secții de obstetrică-ginecologie și neonatologie trebuie să deschidă posturi și să angajeze moașe licențiate. Moașele au un rol vital în îngrijirea antenatală, la naștere și în perioada postnatală.
Serviciile moașelor, oferite în colaborare cu echipa medicală, sunt esențiale pentru a asigura asistență medicală accesibilă de sănătate maternă și infantilă, dar și de sănătate sexuală și reproductivă. Îngrijirea bazată pe moașe salvează vieți!
Fetele și femeile din România trebuie să beneficieze de servicii medicale complete, sigure, ușor de accesat și echitabile, iar personalul medical trebuie să manifeste empatie și respect și să pună sănătatea și demnitatea pacientului pe primul loc, indiferent de împrejurări”, a transmis Asociația Moașelor Independente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News