Dictatorul român Nicolae Ceaușescu a fost închis pentru prima oară la vârsta de 15 ani, iar în ciuda încercărilor propagandei comuniste de a crea legende și mituri despre „perioada eroică a revoluționarului” Nicolae Ceaușescu în închisoare, acesta a fost un deținut ca oricare altul.
Prima condamnare a lui Nicolae Ceaușescu a avut loc în 1936, când viitorul dictator avea doar 15 ani. Acesta era secretar regional al UTC și făcea propagandă comunistă în România interbelică, într-un moment în care Partidul Comunist era scos în afara legii ca urmare a faptului că nu reprezenta decât o secție a Kominternului, fiind condus direct de URSS și profund anti-național, comuniștii militând pentru ruperea României Mari prin revenirea Basarabiei la ruși.
Eliberat în 1938, Ceaușescu a fost condamnat din nou în lipsă în 1939 la trei ani de închisoare. În perioada celor doi ani de libertate a cunoscut-o și pe „tovarășa” Elena Petrescu, devenită mai apoi celebra Elena Ceaușescu. Ulterior, dictatorul a fost încarcerat și eliberat abia în august 1944.
Istoricul Lavinia Betea, prezentă la unui din interviurile DC News, a făcut referire la perioada detenției lui Ceaușescu și spune că Elena nu l-a vizitat, dar cea care a avut grijă de el a fost chiar sora sa Niculina, un personaj trecut cu vederea și care nu a avut nimic de câștigat, în comparație cu ceilalți frați ai lui Nicolae Ceaușescu, după ce acesta din urmă a ajuns să conducă România.
„Nu, în închisoare la el nu s-a dus Elena Ceaușescu. Nu puteai merge în închisoare să vizitezi pe cineva dacă nu erai membru al familiei, ea nu avea nicio calitate. La închisoare s-a dus sora sa Niculina. Tocmai sora care nu a profitat în niciun fel (n.a. - de funcția pe care o va deține dictatorul) deși ea a fost cea care l-a ajutat cel mai mult”, precizează Lavinia Betea.
În ceea ce îi privește pe ceilalți frați, doi dintre ei ajunși generali, istoricul spune că nu ar fi putut niciodată să se poziționeze împotriva dictatorului, întrucât toți îi datorau lui Nicolae Ceaușescu cariera.
„Cum să fi îndrăznit frații lui, care îi datorau condiția, să îi dea lecții? Erau toți supravegheați, în special făcând parte din obiectivele de pază și protecție. Doar că cei care îi supravegheau, în pofida unor povești actuale, nu prea știau multe despre ei. Îi supravegheau fizic, le supravegheau contactele, dar nu știau ce gândesc”, a conchis Lavinia Betea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu