Alexandru Nazare trage un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook după perspectivele economice asupra României, anunțate de agențiile de rating, și spune că urmează o creștere a deficitului bugetar, după rectificarea bugetară, dar și că ”tot ce a îndesat premierul sub preș la această rectificare va ieși la suprafață rapid, în octombrie-noiembrie”.
”La prezentarea bugetului de stat pentru anul în curs opinia Consiliului Fiscal a fost preponderent pozitivă. Reacțiile Comisiei Europene pe această tema au fost pozitive. În acest context am reușit, după negocieri complicate, să convingem S&P să schimbe perspectiva asupra României de la “negativ” la “stabil”.
La rectificare, situația este diametral opusă. Este același aviz al profesioniștilor, dar de dată această premierul nu mai postează nimic pentru că îl dezavantajează. Consilul Fiscal consideră că rectificarea “slăbește consolidarea” și prezintă “derapaje” în zona de cheltuieli. Comisia Europeană nu va reacționa acum, dar nu mă aștept la reacții prea bune atât timp cât premierul a omis să discute despre PNDL3 înainte de aprobarea în Guvern a Ordonanței.
Rectificarea bugetară adoptată ieri nu respectă întocmai recomandarea consiliului ECOFIN din 17-18 iunie a.c. prin care traiectoria de consolidare fiscală a României fost validată. În respectivă recomandare destinația veniturilor excepționale era reducerea deficitului. Această rectificare nu reduce deficitul, ci îl crește nominal cu 3.7 miliarde lei, bani care trebuie împrumutați suplimentar până la sfârșitul anului peste cuantumul stabilit la aprobarea bugetului de stat.
Deja avem și reacții ale agențiilor de rating pe această tema, avertismente că traiectoria pozitivă de revenire la “perspectiva stabilă” este perturbată. Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.
De asemenea, veniturile suplimentare de la această rectificare (+17,6 miliarde lei) trebuiau redirecționate pentru acoperirea cu prioritate a cheltuielilor obligatorii (salarii, asistență socială, dobânzi la datoria publică), pe care statul e obligat să le onoreze în lunile noiembrie și decembrie, riscând astfel că la următoarea rectificare țintă de deficit să fie semnificativ depășită și în termeni procentuali.
Măsuri suplimentare fie pe venituri, fie pe cheltuieli la discuțiile de prezentare a raportului României în procedura de deficit excesiv pe 15 octombrie și la elaborarea bugetului pentru 2022. În concluzie, tot ce a îndesat premierul sub preș la această rectificare va ieși la suprafață rapid, în octombrie-noiembrie. Decontul? După congres, în sarcina integrală a PNL.
PS: Între timp de la Guvern, premierul anunță întârzieri în implementarea E-facturare. Proiectul nu mai este gata nici la 1 Septembrie, cum promisese la învestirea actualului ministru de finanțe, nici în decursul lunii Septembrie, ci în Octombrie și începând cu 2022. Și atunci cum de E-facturare constituie sursă de venit suplimentară după cum prevede Notă de Fundamentare a OUG privind PNDL3?!”, a scris Ale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News