Publicatia economica in limba engleza The Diplomat-Bucharest a organizat in data de 10 septembrie 2013 a treia editie a conferintei anuale „Romanian AgriBusiness Forum 2013”, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii – Serviciul Agricol Extern si al Ambasadei Republicii Argentina.
Partenerii Gold ai evenimentului: Monsanto, Syngenta, Pachiu & Associates si Pioneer si cu suportul Agrium si BRD – Groupe Société Générale S.A.
Evenimentul moderat de Prof. Univ. Dr. Toma Dinu, Decan al Facultatii de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala, a reunit factori de decizie ai sectorului agricol din Romania, ce au dezbatut si comentat cele mai importante aspecte ale domeniului.
In prima parte a evenimentului, au luat cuvantul invitatii de onoare ai conferintei „Romanian AgriBusiness Forum 2013”, Valentin Olimpiu Soneriu, Sectretar de Stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Duane Butcher, Insarcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii si E.S. Domnul Claudio Pérez Paladino, Ambasador al Republicii Argentina la Bucuresti, ce au enumerat si analizat provocarile sectorului agricol din Romania, aducand la cunostinta publicului modele de success in agricultura.
Astfel, domnul Valentin Soneriu a marturisit ca una dintre cele mai mari provocari pe care le intampina sectorul agricol in momentul de fata, nu doar la nivel national, ci si european, o reprezinta utilizarea eficienta a resurselor agricole. „Conservarea resurselor de baza si dezvoltarea unei agriculturi intensiv durabile reprezinta provocari la care trebuie sa gasim solutii. In plus, o atentie deosebita trebuie acordata bunelor practici in vederea protejarii apei si solului impotriva fenomenului de degradare si poluare,” a avertizat Valentin Olimpiu Soneriu, Sectretar de Stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. „Consider ca un rol extrem de important in dezvoltarea unei agriculturi intensive il au si biotehnologiile,” a adaugat Dl. Soneriu.
Inca din primele minute ale discursului, importanta biotehnologiillor agricole in Romania este amintita si de domnul Duane Butcher, care subliniaza faptul ca Statele Unite ale Americii si-au dezvoltat agricultura pe baza acestora cu succes. „Tarile pun din ce in ce mai mult accent pe agricultura durabila, care se bazeaza pe mai multe principii: profitabilitatea pe termen lung, indrumare si atentie in ceea ce prinveste resursele naturale. Tehnologia este veriga comuna acestor principii,” a spus Duane Butcher, Insarcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii.
“In SUA, la nivelul fermierilor, cel mai important instrument introdus, de la Revolutia Verde din anii ‘70, este biotehnologia agricola pe care o recunosc toti producatorii nostri. Biotehnologia a crescut, productivitatea agriculturii a generat beneficii economice pentru fermierii nostri si le-a permis sa produca intr-o maniera neagresiva cu mediul. Astfel, consumatorii si mediul nostru culeg roadele acestei tehnologii prin intermediul preturilor mai mici si consumului redus de pesticide si erbicide”, a adaugat Dl. Butcher.
In ceea ce priveste un model de succes in agricultura, Argentina ar putea constitui un foarte bun exemplu pentru Romania. Cu o arie totala cultivata aproape cat suprafata Romaniei, Argentina are o producte anuala de cereale de 50 milioane tone. Ba mai mult, in prezent reprezentantii oficiali ai celor doua tari luctreaza la un Memorandum de Intelegere intre Romania si Argentina cu scopul de implementare a unor proiecte de cooperare in agricultura.
„In acest domeniu, Argentina si Romania pot parcurge un drum lung si de succes. Argentina si Romania, ca si SUA, fac parte din grupul select si rastrans al tarilor care au un sol optim pentru productia agricola. Cernoziomul este motivul pentru care Romania a fost recunoscuta ca unul dintre marii granari capabili sa hraneasca milioane de oameni. Tinand cont de aceasta resursa neregenerabila, astazi este imperativa folosirea tehnologiilor care sa reduca eroziunea si sa permita o conservare adecvata a calitatii cernoziomului”, a spus E.S. Domnul Claudio Pérez Paladino, Ambasador al Republicii Argentina la Bucuresti.
„Este important de mentionat ca tehnologia argentiniana este folosita cu succes si in Republica Moldova, care are acelasi tip de sol ca Romania. La nivel mai important, este utilizata in Rusia si Ucraina. Sunetm convinsi ca tehnologia, managementul si experienta noatra se pot aplica si in Romania”, a adaugat Dl. Paladino.
Tot in cadrul primei sesiuni de dezbateri au fost prezentate biotehnologiile ca mijloace de rezolvare a unor probleme punctuale si solutiile pentru dezvoltarea unei agriculturii intensive durabile, aspecte importante prezentate de Dominique Zygmont, Head Corporate Affairs South East-Europe, Syngenta, Eugen Diaconu, Field Operation Lead Monsanto Romania, Dr. Ralph Scorza, Research Horticulturist and Lead Scientist, United States Department of Agriculture si Macy Merriman, Senior Manager Government Affairs, Europe, DuPont Pioneer.
In ceea ce priveste a doua parte a evenimentului, temele de discutie s-au concentrate asupra sprijinului acordat fermierilor in contextul politicii agricole comune post-2013, asupra bunelor practici agricole si asupra aspectelor legislative, respectiv asupra proiectului de lege care prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, persoanele fizice straine, rezidente in Romania sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, pot achizitiona suprafete de terenuri agricole in Romania in limita a 100 de hectare. Temele au fost prezentate de Elena Tatomir, director general, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Manuel Coronado, CEO &Founder Quality Crops International si respectiv Ana-Maria Goga, Partner al Pachiu& Associates.
In cadrul evenimentului, au mai participat activ la discutii invitatii speciali ai conferintei „Romanian AgriBusiness Forum 2013” Dl. Acad. Cristian Hera, Vicepresedinte al Academiei Romane, Dl. Dr. Lucian Buzdugan, Director General Agricost si Dl. Valeriu Tabara, fost Ministru al Agriculturii, care au tinut sa precizeze, pe rand, ca lumea se duce spre ceea ce este nou. „Biotehnologiile vor fi cheia succesului in agricultura, in ceea ce priveste alimentatia, materiile prime si energia. Nu le vom revolva niciodata fara o cercetare bine asezata si fara folosirea bioresurselor, a apei si solului” a mentionat Valeriu Tabara.
Despre The Diplomat-Bucharest
The Diplomat -Bucharest este o publicatie bimestriala de afaceri in limba engleza din Romania, specializata pe analize din diferite sectoare economice, pe interviuri cu reprezentanti la nivel decizional, manageri de top, companii romanesti si multinationale, autoritati romane, institutii financiare internationale s.a.m.d. Avand 10 ani de activitate, The Diplomat-Bucharest organizeaza si evenimente sub forma de dezbateri la cel mai inalt nivel, pe diferite domenii: agricultura, energie,real-estate, logistica, infrastructura, managementul deseurilor, medicina privata, sectorul auto, leasing operational etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News