Perspectivele sunt solide pentru o relație armonioasă între Statele Unite și Spania

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Relația bilaterală este profundă și nepartizană, având în general interese comune în domeniul securității și comerțului, asigurând continuitate indiferent cine este la putere în fiecare țară.

Nu există un scenariu probabil în care cooperarea bilaterală între Madrid și Washington să fie grav pusă la îndoială. Cu toate acestea, în anii următori, caracterul guvernelor din cele două capitale ar putea stabili condiții foarte diferite pentru cooperare, conducând la relații care vor varia de la formale și corecte, în cel mai rău caz, până la încredere și proactivitate. Ambele țări au electorate divizate cu viziuni diferite asupra viitorului comunității transatlantice. Cine controlează capitalele în anii următori va defini următoarea fază a relației, notează gisreportsonline.

Cum se ajută Spania și SUA și de ce contează


Aderea la NATO rămâne fundamentală pentru parteneriatul bilateral. Spania găzduiește două baze importante ale SUA, Baza Aeriană Moron și Stația Navală Rota. Acestea asistă SUA nu doar în cadrul NATO, ci și în proiecția puterii militare americane în Mediterană, Orientul Mijlociu și Africa. În plus, Spania și SUA împărtășesc în general priorități comune, inclusiv sprijinirea Ucrainei și extinderea NATO. Ambele țări, de exemplu, au susținut recent adăugarea Finlandei și Suediei la alianță. În 2022, guvernul spaniol și-a propus să atingă 2% din produsul intern brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare, dar până acum, nu a reușit, cu o estimare de cheltuieli sub 1,3% din PIB în 2023.

În plus, în ciuda unei dispute publice care a izbucnit când un membru al cabinetului spaniol a acuzat Israelul de genocid, guvernul spaniol împărtășește oficial politica SUA de sprijinire puternică a Israelului în timpul conflictului din Gaza.

SUA sunt în mod obișnuit o sursă de top a investițiilor străine directe în Spania, care are 47 de milioane de locuitori. Împreună, SUA și Europa depășesc influența Chinei în susținerea unei economii pe care World Economics o estimează că ar fi avut un produs intern brut de 1,9 trilioane de dolari în 2023, pe baza puterii de cumpărare. În timp ce este deschisă public la relații cu China, Madridul își prioritizează relația cu Occidentul.

Spania are, de asemenea, influență în lumea ibero-atlantică. Atunci când SUA și Spania lucrează împreună, au o greutate diplomatică mai mare în relațiile cu America Latină și Africa de Nord. Pe măsură ce Occidentul concurează pentru o influență mai mare în Sudul Global, acest parteneriat ar putea reprezenta un avantaj strategic pentru ambele națiuni. Relația bilaterală este cuprinzătoare. Atât SUA, cât și Spania joacă roluri cheie în "războaiele culturale" care se desfășoară în SUA, Canada, America Latină și Europa pe teme de la politică familială la religie, educație și gen. Ambele sunt prinse într-un joc de forțe între tradiționaliști și progresiști cu privire la chestiuni precum schimbările climatice, diversitatea și responsabilitatea istorică pentru colonialism și imperialism.

Cum ar putea afecta schimbările guvernamentale relația


În prezent, există o aliniere geopolitică puternică între administrația SUA condusă de președintele Joe Biden și prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, un socialist aflat la conducere din 2018. Acest angajament a fost reafirmat după vizita lui Biden în Spania în perioada 26-28 iunie 2022, într-o declarație comună care a afirmat: "Spania și Statele Unite sunt hotărâte să apere ordinea internațională bazată pe reguli, care a fost fundamentul pentru păstrarea securității noastre și avansarea prosperității noastre în ultimele șapte decenii." Sanchez a vizitat ultima dată Casa Albă în mai 2023.

Dar există o întrebare reală cu privire la cât timp va rămâne prim-ministrul la putere. A obținut cu dificultate o majoritate parlamentară prin obținerea voturilor partidului separatist catalan Junts (Împreună), după ce a promis un proiect de amnistie națională pentru cei implicați în referendumul ilegal din 2017 privind independența. Propunerea s-a dovedit a fi extrem de controversată, declanșând săptămâni de proteste publice extinse.

Disputa cu privire la legalitatea și viabilitatea proiectului de amnistie a creat un început dificil pentru noua coaliție de guvernare, convenită în octombrie 2023 cu partidul de stânga Sumar și care a fost deja denumită "Guvernul Frankenstein" datorită multelor compromisuri politice necesare pentru a obține o majoritate parlamentară. Există întrebarea dacă guvernul poate rezista. Coaliția s-ar putea prăbuși, necesitând noi alegeri naționale. Dacă un guvern conservator spaniol apare în viitorul apropiat, acesta ar putea crea tensiuni cu administrația președintelui Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel