Peru: Criza politică a fost depăşită, afirmă şeful statului

Preşedintele peruan, Martin Vizcarra, a afirmat vineri că criza politică în cursul căreia a dizolvat parlamentul a fost depăşită, reluându-şi vizitele de lucru în ţară, notează AFP.

"Putem considera că această etapă de confruntare a fost depăşită", a declarat şeful statului la Pucallpa, un oraş din estul Peru, subliniind că deciziile pe care le-a luat pe durata crizei "au respectat cu stricteţe democraţia şi Constituţia".

A fost pentru prima dată când Martin Vizcarra a părăsit capitala de la declanşarea crizei.

Joi, el a numit un nou guvern, la trei zile după ce a dizolvat parlamentul, controlat de opoziţia fujimoristă, şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru 26 ianuarie.

Guvernul precedent a demisionat după ce a pierdut un vot de încredere în parlament.

Foarte popular în rândul peruanilor din cauza luptei sale împotriva corupţiei, preşedintele Vizcarra a primit sprijinul responsabililor militari, guvernatorilor şi primarilor.

În schimb, partidul fujimorist Fuerza Popular (dreapta populistă) a considerat o "lovitură de stat" decizia preşedintelui Vizcarra de a dizolva parlamentul.

În cursul unei reuniuni la Pucallpa, şeful statului a anunţat că va relua acţiunile în favoarea dezvoltării. "La 24 de ore după ce guvernul a depus jurământul, ne aflăm aici pentru a lucra mai mult la dezvoltarea ţării", a declarat el în faţa unor responsabili economici.

De la preluarea mandatului în martie 2018, Martin Vizcarra se deplasează aproximativ de două ori pe săptămână în provinciile peruane, un obicei care marchează stilul său de guvernare.

Primă forţa politică după alegerile din 2016, opoziţia fujimoristă este în pierdere de viteză şi ar putea deveni minoritară după alegerile din ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel