Raportul "Provocări şi oportunităţi pentru sectorul de pescuit la Marea Neagră" a fost adoptată în Comisia de Pescuit a Parlamentului European cu o majoritate covârşitoare. Totuşi, negocierile au durat mai bine de 18 luni.
Situația sectorului de pescuit de la Marea Neagră a ajuns în atenția Parlamentului European la inițiativa eurodeputatei Carmen Avram, care a fost susținută de colegii din grupul parlamentar S&D.
Forma finală a documentului aprobat la începutul acestei săptămâni este rezultatul unui efort colectiv al raportorului bulgar Ivo Hristov, sprijinit de eurodeputata Carmen Avram, care a contribuit la document cu informații și un paragraf special dedicat sturionilor din Marea Neagră.
Raportul conține recomandări pentru cele două state membre ale Uniunii Europene (România și Bulgaria) privind măsuri de conservare și refacere a stocurilor de pește din Marea Neagră, dar mai ales a stocurilor de sturioni, sprijin pentru comunitățile de pescari pentru a face față noilor provocări de mediu, dar și crizei sanitare COVID-19. De asemenea, raportul conține și măsuri concrete pentru susținerea investițiilor și a dezvoltării lanțurilor scurte de aprovizionare cu pește și fructe de mare, se arată într-un comunicat al europarlamentarului social-democrat.
"După trei ani de la comunicarea inițială a Comisiei, ne aflăm astăzi în fața unui vot istoric”, a spus eurodeputata Carmen Avram, în plenul Parlamentului European, la jumătatea lunii martie. „Acest regulament de control este unul dintre cele mai importante dosare pentru întreg sectorul de pescuit european.
Țara mea, România, are o tradiție veche în pescuit, iar Marea Neagră - resurse pe cât de atipice, pe atât de ofertante. Și cu toate acestea, 75% din stocurile de pește sunt exploatate excesiv, pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat a atins cote alarmante, iar specii emblematice, precum sturionul, devin istorie.
Era mare nevoie, deci, de o schimbare radicală și imediată, iar acest regulament are soluția. Reguli mai stricte, consolidarea sistemului de control al Politicii Comune în domeniul Pescuitului, instrumentele necesare pentru a proteja resursele și eco-sistemele marine, și a decanta speculanții de adevăratele comunități de pescari. Toate acestea vor pune capăt concurenței neloiale și subjugării acestui sector românesc.
Mai mult, ne vor ajuta să atingem țintele celor două strategii fanion ale Uniunii Europene - Biodiversitate și De la fermă la furculiță. În final, vreau să îi mulțumesc colegei mele Clara Aguilera și echipei sale pentru munca depusă, iar statelor membre le doresc să vadă oportunitățile acestui regulament.”, a mai spus aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu