Peskov: Republica Moldova să nu vadă din partea Rusiei o amenințare

Peskov: Republica Moldova să nu vadă în Rusia o amenințare - Foto Agerpres
Peskov: Republica Moldova să nu vadă în Rusia o amenințare - Foto Agerpres

Republica Moldova nu trebuie să vadă o amenințare din partea Rusiei, iar consolidarea armatei moldovenești nu creează riscuri pentru Federația Rusă, a declarat astăzi secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov. 

„În ceea ce privește consolidarea armatei moldovenești nu există riscuri pentru Rusia. Dar nici Republica Moldova nu trebuie să vadă vreo amenințare în această privință. Acest lucru este complet absurd. Probabil, cineva va compara acest lucru cu Ucraina. Însă în această privință unele comparații sunt absolut deplasate”, a declarat Peskov, citat de RIA-Novosti, potrivit Rador.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat de înțeles că republica nu vrea să lupte cu nimeni, dar este obligată să se preocupe de reînarmarea armatei pentru a avea posibilitatea să se apere.

Citește și - Maia Sandu vrea armată modernă în Moldova: Dacă Rusia vine peste noi, trimitem armata să ne apere cu sapa?

Maia Sandu l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu există amenințări pentru Ucraina din direcția Transnistriei nerecunoscute. Sandu a subliniat, între altele, că convingerea ei se bazează pe informațiile existente și pe „discuțiile cu reprezentanții Tiraspolului”.

Anterior, Zelenski amenințase că va răspunde cu o „lovitură” asupra unei amenințări ipotetice din partea Transnistriei și a amintit de câteva „provocări minore”.

Citește și - Rusia va merge până în Polonia dacă SUA înarmează mai mult Ucraina, amenință propagandiștii lui Putin de la televiziunea de stat

Prezentatoarea televiziunii de stat ruse, Olga Skabeyeva, a sugerat că sprijinul militar al SUA pentru Ucraina ar putea duce la răspândirea războiului într-un conflict între Rusia și NATO, scrie Newsweek.

În timpul unei emisiuni de 60 de minute, marți, Skabeyeva și-a prezentat o părere despre obiectivele schimbătoare ale lui Vladimir Putin de la începutul invaziei Ucrainei.

"Inițial doar plănuim să-i eliberăm pe cei care locuiesc în Donbas de sub jugul naziștilor.", a spus ea la Pervîi Kanal, referindu-se la una dintre justificările Kremlinului pentru război, care a fost respinsă la nivel internațional.

Olga Skabeyeva: Pur și simplu nu ne putem opri. Vom merge până la Varșovia

Ea a continuat apoi criticând ultimele livrări de arme occidentale către Ucraina. Luna trecută, SUA au început să trimită Ucrainei sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) M142 despre care Kievul spune că au făcut deja diferența pe câmpul de luptă.

Armele pot lovi ținte la o rază de acțiune mai mare decât obuzierele M777, pe care SUA le-au oferit și la Kiev. Personalitățile pro-Kremlin și-au exprimat îngrijorarea față de sistemele de arme care au cauzat pierderi semnificative de trupe și echipamente, mai ales că SUA au promis și mai mult sprijin militar pentru Ucraina.

"Dacă Doamne ferește, americanii livrează rachete care pot călători 300 de kilometri (186 mile), atunci pur și simplu nu ne putem opri. Vom merge până la Varșovia.", a spus Skabeyeva. 

Reacția Poloniei



Ca parte a NATO, orice țintire a Poloniei de către Rusia ar declanșa articolul 5, care prevede că un atac asupra unui membru al alianței este un atac asupra tuturor și, prin urmare, ar stimula un răspuns. Ministerul polonez de externe a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de Newsweek.

Skabeyeva a catalogat anterior războiul din Ucraina drept o confruntare între Moscova și NATO și chiar un semn că "Al Treilea Război Mondial" a început. Oaspeții emisiunii ei s-au lăudat cu capacitățile nucleare ale Rusiei și chiar au sugerat că țările occidentale care susțin Ucraina ar putea fi ținte pentru rachetele Moscovei.

"Propagandiştii de la televiziunea de stat au îndemnat armata Rusiei să ucidă întregul guvern ucrainean, inclusiv pe președintele Zelenski"

În același segment de marți, care a fost postat pe Twitter de jurnalista Julia Davis, politologul rus Mihail Markelov a spus că Rusia ar trebui să "se gândească serios la lichidarea conducerii naziste a acestei țări".

În opinia sa, acest lucru nu ar trebui să fie limitat la președintele ucrainean Volodimir Zelenski și la cercul său apropiat, ci și la "parlamentul și întregul guvern care comite genocid total împotriva propriului popor". Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel